ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για αλλαγή κλιματιστικών και ψυγείων

0

Στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος επιδότησης των νοικοκυριών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η δράση θα έχει προϋπολογισμό πάνω από 40 εκ. ευρώ και θα είναι έτοιμη να προκηρυχθεί μετά τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα αφορά την ενίσχυση οικιακών καταναλωτών προκειμένου να αποκτήσουν ψυγείο ή καταψύκτη ή κλιματιστικό, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές που καίνε πολλές ποσότητες ρεύματος και «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς. Οι τρεις αυτές κατηγορίες θεωρούνται από τις πλέον ενεργοβόρες για ένα σπίτι αλλά οι νέες τεχνολογίες τις καθιστούν ενεργειακά αποδοτικές και με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Συνεπώς, νοικοκυριά που διαθέτουν παλιές τέτοιες συσκευές θα πριμοδοτηθούν προκειμένου να τις αντικαταστήσουν. Πληροφορίες του Ο.Τ. θέλουν το ποσοστό επιδότησης επί της δαπάνης να κινείται στο 30% με 40%, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και ανώτατο ποσό χρηματοδότησης.

Τα κριτήρια

Προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα θα είναι η παλαιότητα της συσκευής. Όσο πιο μακριά στο βάθος των προηγούμενων ετών έχει αγοραστεί και όσο πιο ενεργοβόρα είναι τόσο ο καταναλωτής που τη διαθέτει θα αποκτά προτεραιότητα στην επιχορήγηση.

Βέβαια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο και καθιέρωσης και εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να ενισχυθούν πρωτίστως οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έναντι των υπολοίπων για να ενισχυθούν αποκτώντας σύγχρονη οικιακή ηλεκτρική συσκευή.

Για τη συμμετοχή στη δράση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα από την οποία τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., θα δηλώνουν στοιχεία της παλιάς τους συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν και εφόσον η δαπάνη είναι επιλέξιμη θα δίνεται η έγκριση.

Το ποσό της επιδότησης δεν θα δίνεται στους καταναλωτές, λένε οι πληροφορίες. Οι τελευταίοι με τη βεβαίωση από την πλατφόρμα θα επισκέπτονται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και θα αποκτούν την συσκευή υψηλής ενεργειακής κλάσης με μειωμένη τιμή. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται στην επιχείρηση και με τον τρόπο αυτό τα νοικοκυριά θα διευκολύνονται στη γρήγορη αντικατάσταση.

Καταθέσεις σε τράπεζα: θα πληρώνουμε τόκο, αντί να παίρνουμε

Previous article

Η πανδημία ανέτρεψε τις ζωές μας – Οι αλλαγές σε 6 αριθμούς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.