ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ

6+1 ταινίες για το Ολοκαύτωμα που αξίζει να δούμε

0

Κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα τιμά την μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίων.

Δυστυχώς, οι αποτρόπαιες πρακτικές των Γερμανών χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά των Εβραίων αλλά κατά οποιασδήποτε φυλής ή κοινωνικής ομάδας το ναζιστικό καθεστώς θεωρούσε κατώτερη, από τους ομοφυλόφιλους μέχρι τους κομμουνιστές και από τους αιχμάλωτους πολέμου μέχρι τους Ρομά.

Οι παρακάτω ταινίες είναι αφιερωμένες στα θύματα του Ολοκαυτώματος ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την ιστορία μεταδίδοντας τις φρικαλεότητες των προηγούμενων γενιών ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.

Η Λίστα του Σίντλερ

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Όσκαρ Σίντλερ σταδιακά ξεκινά να ανησυχεί για τους εργάτες του εργοστασίου του στην Πολωνία καθώς γίνεται μάρτυρας των διώξεων που δέχονται από τους Ναζί.

Ο Πιανίστας

Η αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του. Ο κλειστοφοβικός κόσμος του γκέτο εμπνέει στον Πολάνσκι μια από τις καλύτερες και πιο προσωπικές δημιουργίες του, απεικονίζοντας ταυτόχρονα με έναν υποδειγματικό και μη ρητορικό τρόπο το Ολοκαύτωμα.

Ο Γιός του Σαούλ

Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.

Denial

Βασισμένο στο διάσημο βιβλίο «History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier», η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία της δικαστικής μάχης που έδωσε η Ντέμπορα Ι.Λίπσταντ προς τιμήν της αλήθειας ενάντια στον Ντέβιντ Έρβινγκ, ο οποίος την μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση όταν εκείνη τον κατηγόρησε για άρνηση του Ολοκαυτώματος. Βάσει του αγγλικού νομικού συστήματος, στις περιπτώσεις αυτές, η ευθύνη της εύρεσης αποδείξεων βαραίνει τον κατηγορούμενο, άρα η Λίπσταντ και η νομική της ομάδα έπρεπε να αποδείξουν ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη όντως.

Η Ζωή είναι Ωραία

Ένας νεαρός Εβραίος βρίσκει τον ιδανικό έρωτα χάρη στην γοητεία του, την οποία πρέπει ύστερα να χρησιμοποιήσει για να σώσει τον γιο του από τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Η Εκλογή της Σόφι

Η ιστορία μιας Πολωνέζας που έχει ζήσει φρικτά χρόνια στο Άουσβιτς.

Kapo

Μια γυναίκα φυλακισμένη σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης συνεργάζεται με τους Ναζί για να μπορέσει να επιβιώσει.

πηγή: neolaia.gr

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Previous article

Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές και νίκησε τους ναζί

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.