ΙΣΤΟΡΙΑ

Συγκλονίζουν τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης -Τι αποκαλύπτουν για το ΚΚΕ και τον Εμφύλιο [εικόνες]

0

Ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και του ρόλου που διαδραμάτισε το ΚΚΕ είναι ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αρχεία μελετά και δημοσιεύει ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins, Σεργκέι Ράντσενκο, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τον Ψυχρό Πόλεμο, και δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τέσσερα έγγραφα.

Στην παραπάνω σελίδα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο ιστορικός, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τούς άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας, το 1945, η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στη δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης, ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ


Στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ παρείχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.

Ο ιστορικός Σεργκέι Ράντσενκο, ειδικός στα θέματα Ψυχρού Πολέμου, καθηγητής στο John Hopkins

πηγή: iefimerida

Ποιοι και γιατί μπλοκάρισαν το προφίλ του Δήμου Κορινθίων

Previous article

Δήμος Νεμέας: Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.