ΚΟΣΜΟΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Γαλλία στα χρώματα των ζαχαρωτών από τον φωτογράφο που «βλέπει» στο υπέρυθρο

0

Οι περισσότεροι φωτογράφοι προτιμούν το πολύχρωμο ορατό φως και άλλοι παραμένουν ευλαβικά πιστοί στο αφαιρετικό ασπρόμαυρο, αλλά ο Paolo Pettigiani μεταμορφώνει τα τοπία που εξερευνά, χρησιμοποιώντας μια ειδικά τροποποιημένη κάμερα που «βλέπει» στο υπέρυθρο. 

Με τον «πειραγμένο» φακό του ξεκλειδώνει αθέατες πραγματικότητες και προοπτικές σε ήδη γνωστά τοπία, καταφέρνοντας να αποτυπώσει τον κόσμο αλλιώς. 

Σε ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Γαλλία, ο Pettigiani επισκέφθηκε εκ νέου το πρότζεκτ “Infraland” που τρέχει από το 2015, αποκαλύπτοντας απρόσμενα και ουτοπικά τοπία στην Προβηγκία, την Νορμανδία και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Στο Infraland, ο Ιταλός κυνηγά, εντοπίζει και αποδίδει στο ορατό, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του υπέρυθρου φωτός και ο λογαριασμός του στο Instagram είναι γεμάτος από απίθανα τοπία. 

Μιλώντας στη LiFO, ο 31χρονος Pettigiani περιγράφει πώς μετά τις σπουδές στο «Σχέδιο και την Οπτική Επικοινωνία», στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, θέλησε να «δει το αόρατο» και άρχισε να εξερευνά διαφορετικές συχνότητες, παίζοντας με το χρώμα και την αντίθεση.

«Αμφισβήτησα την πραγματικότητα όπως την βλέπουμε», λέει. Με τη σειρά σουρεαλιστικών τοπίων του Infraland, απελευθερωμένων από την παγιωμένη ανθρώπινη αντίληψη, ο Paolo θέλει να φέρει τη φύση στο προσκήνιο, εστιάζοντας στα κρυφά της χρώματα που το ανθρώπινο μάτι κανονικά δεν μπορεί να δει. 

Η φωτογραφία υπερύθρου είναι μια ματιά στον αόρατο κόσμο. Οι άνθρωποι μπορούν να δουν από τα 400 έως τα 720 νανόμετρα (τα χρώματα του κλασικού ουράνιου τόξου), αλλά η φωτογραφία υπερύθρου αγγίζει ως και τα 1200 νανόμετρα που συχνά απασχολούν άλλα επιστημονικά πεδία – την γεωπονική ανάλυση φυτών, τις ιατρικές εφαρμογές και, φυσικά, την εγκληματολογία. Παίζοντας με τα κατάλληλα φίλτρα, η κάμερά του Pettigiani έγινε ευαίσθητη σε αυτά τα μήκη κύματος, προσφέροντας πρωτόγνωρες εικόνες.

Στην Προβηγκία συνάντησε ένα δέντρο σε σχήμα καρδιάς. 

Υπερεαλιστικές ισορροπίες στο επιβλητικό παλάτι και τους κήπους των Βερσαλλιών.

Οι γκρεμοί της Νορμανδίας σε λιγότερο απειλητικές αποχρώσεις. 

Το μεσαιωνικό ορόσημο στην νήσο Mont-Saint-Michel θα μπορούσε να είναι ατραξιόν της Disneyland. 

Τελικός σταθμός του Infraland, η Βρετάνη. 

πηγή: Lifo

Η (υπέροχη) απόδοση του «Δράκουλα» από τον Παπαδιαμάντη

Previous article

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ανοίγει η πρώτη διαθήκη – Έκπληξη τα άτομα που αποκληρώνει

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ