Life

Πού πάει τόσο φαγητό; Τα εκτός κάμερας μυστικά του MasterChef

0

Το MasterChef υπάρχει ως ιδέα ριάλιτι μυθοπλασίας από τη δεκαετία του `90. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οποίου η κεντρική ιδέα παράγεται από κάποιο κανάλι (σχεδόν) σε κάθε χώρα της Ευρώπης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Ένα κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε διαγωνισμό, είναι το εντυπωσιακό και γρήγορο μοντάζ κάθε επεισοδίου. Τι γίνεται όμως στα γυρίσματα αυτών των επεισοδίων, πριν και καθώς η κάμερα «ρολάρει»;

Η αλήθεια βρίσκεται στην Αυστραλία

O George Calombaris είναι σεφ που γεννήθηκε στην Αυστραλία, με καταγωγή από Ελλάδα και Κύπρο. Ο Calombaris έχει ανακηρυχθεί Σεφ της Χρονιάς (2008) στη Μελβούρνη, έχοντας ανοίξει το φημισμένο εστιατόριο Press Club. Από το 2009 ως και το 2019, ο Αυστραλός σεφ υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του ριάλιτι μαγειρικής MasterChef, που γνωρίζει μέχρι σήμερα τεράστια επιτυχία και στην τηλεόραση της Αυστραλίας.

Από τη συνέντευξή του στην Daily Mail, αλλά και από μαρτυρίες μιας πρώην παίκτριας, εντοπίσαμε αρκετά στοιχεία που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και ισχύουν – με μικροπαραλλαγές – σε κάθε MasterChef. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Η προετοιμασία των κριτών

Σύμφωνα με τον σεφ, πριν από κάθε ένα εκ των πολύωρων γυρισμάτων, οι κριτές συνήθως δεν τρώνε τίποτα. Όταν λέμε «τίποτα», ούτε πρωινό, ούτε μεσημεριανό και φυσικά, ούτε βραδινό. Λογικό ακούγεται, με τόσες δοκιμές και τηλεοπτικά γυρίσματα που αγγίζουν το 12ώρο!

Η απόσταση ανάμεσα στην ολοκλήρωση της μαγειρικής και στη δοκιμή των πιάτων

Αυτό που εμείς βλέπουμε σαν μια διαδικασία που εξελίσσεται μέσα σε λίγα λεπτά, δηλαδή το μαγείρεμα του πιάτου κάθε διαγωνιζόμενου, η ολοκλήρωση και η δοκιμή του, στην πραγματικότητα διαρκεί αρκετά περισσότερο. Η παραγωγή δίνει χρόνο στον κάθε μάγειρα να ολοκληρώσει το έργο του και στη συνέχεια βάζει μπρος τις σκηνές δοκιμής από τους κριτές, με τη σχετική δραματική εξέλιξη. Ο Calombaris εξηγεί:

«Στο τέλος της μαγειρικής – και αυτό είναι κάτι που εσείς οι θεατές δεν το βλέπετε, μόνο οι τρεις κριτές και ο υπεύθυνος παραγωγής – θα περπατήσουμε γύρω από κάθε διαγωνιζόμενο και θα κάνουμε μια πρώτη δοκιμή από κάθε ζεστή παρασκευή. Αυτό που δοκιμάζουμε με τις κάμερες ανοικτές, τις περισσότερες φορές είναι κάτι που έχει ήδη κρυώσει. Όλο αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση δείχνει σέξι, αλλά στην πραγματικότητα παίρνει χρόνο για να γυριστεί…». Συχνά τα πιάτα των διαγωνιζόμενων, μέχρι να στηθεί το επόμενο γύρισμα, μπαίνουν στο ψυγείο.

Θεατρικές κινήσεις

Η Alice Zaslavsky, μαγείρισσα που συμμετείχε στην τέταρτη σεζόν του MasterChef Australia έχει αποκαλύψει στο blog της, πως σε αρκετά γυρίσματα δοκιμασιών, όταν οι κριτές έδιναν αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των παρασκευών (αυτή που τελειώνει με ατάκες όπως «πρόσθεσε ότι έχεις στο πιάτο σου τώρα, έχεις 10 δευτερόλεπτα, κλπ) υπήρξαν και κάποιες «θεατρικές» παραλλαγές. Συγκεκριμένα, με το που μηδενιζόταν το ρολόι, η παραγωγή τους ζητούσε να υποδυθούν για λίγα λεπτά ακόμα πως ετοίμαζαν το πιάτο τους, ώστε οι κάμερες να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερα πλάνα αγωνίας, απογοήτευσης ή ενθουσιασμού. Πρακτικά, δεν μπορούσαν να κάνουν δραστικές αλλαγές στα πιάτα τους, αλλά μπορούσαν να επαναλάβουν την τελευταία τους κίνηση ή να μετακινήσουν φαγώσιμα μέσα στο πιάτο

Ρούχα για τον κάθε χαρακτήρα

Σύμφωνα με το Mashed.com, δεν είναι καθόλου τυχαίοι το γεγονός ότι οι διαγωνιζόμενοι έχουν μια τεράστια γκάμα ρούχων στη συλλογή τούς, ώστε να αλλάζουν σε κάθε επεισόδιο, ή και από πλάνο σε πλάνο. Τα ρούχα προέρχονται από το ενδυματολόγο της παραγωγής, ο οποίος φροντίζει να «κουμπώνουν» σε κάθε χαρακτήρα: Πχ, κάποιος που έχει δηλώσει ότι του αρέσει να βγαίνει για κυνήγι, θα είναι πιο πιθανό να τον δούμε με μπότες και ρούχα παραλλαγής. Κάποιος που έχει δηλώσει ότι είναι vegan, θα φοράει ρούχα σε πιο «ήπιες» αποχρώσεις.

 Το «σκανάρισμα» της ιστορίας του καθενός

Ο κάθε διαγωνιζόμενος πριν βγει στην τηλεόραση, υποβάλλεται σε ψυχολογική αξιολόγηση. Επίσης, αναλύεται βήμα προς βήμα και η ιστορία της ζωής του, ώστε να προβληθούν κάποια «ζουμερά» στοιχεία στην τηλεόραση.

Πρέπει να καταλάβουν ΟΛΟΙ την κάθε δοκιμασία

Όταν συγκεντρώνονται 24 μάγειρες σε μια αίθουσα και καλούνται να φέρουν εις πέρας μια δοκιμασία, δεν κυλούν όλα τόσο ομαλά, όπως τα βλέπουμε από την άνεση της τηλεόρασης μας. Κάποιος υποψήφιος μπορεί να αγχωθεί λίγο παραπάνω, άλλος να μην προσέχει τι λέει ο κριτής που περιγράφει τη δοκιμασία, ενδεχομένως ακόμα και κάποιοι να πάθουν ατυχήμα με κάποιο σκεύος. Στην πραγματικότητα, η περιγραφή και η επεξήγηση της κάθε δοκιμασίας παίρνει αρκετό χρόνο και εκτός κάμερας, συχνά με τη συνδρομή της παραγωγής.

Έχουν υπάρξει σκάνδαλα στο MasterChef;

Το 2013, η διαγωνιζόμενη στο αμερικάνικο MasterChef, Marie Porter, κατηγόρησε κριτές και παραγωγούς για άσκηση ψυχικής βίας και σεξουαλική παρενόχληση. Η παραγωγή αρνήθηκε τις κατηγορίες, εκδίδοντας δελτίο Τύπου που τόνιζε πως όλα τα μέλη της συμπεριφέρονται με σεβασμό σε κάθε διαγωνιζόμενο. Το 2019, ο Ελληνοαυστραλός Calombaris απολύθηκε από την παραγωγή του ριάλιτι, ύστερα από σκάνδαλο που τον «φωτογράφιζε» πως πλήρωνε εξευτελιστικούς μισθούς στους εργαζόμενους του.

Με το φαγητό που περισσεύει τι γίνεται;

Συνήθως – όταν περισσεύουν πιάτα από τις δοκιμασίες – η παραγωγή προνοεί ώστε να δίνονται ως γεύμα σε νεότερους εργαζόμενους. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται κυρίως στο βρετανικό MasterChef.

Γίνονται μυστικά μαθήματα σε διαγωνιζόμενους;

ΝΑΙ! Σύμφωνα με την Daily Mail, διαγωνιζόμενοι που κατάφεραν να προχωρήσουν στο διαγωνισμό χωρίς να κατέχουν βασικές γνώσεις (πχ πως ψήνεις well done μια μπριζόλα), δέχονταν ενισχυτικά μαθήματα από σεφ, ώστε να αυξήσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν ανταγωνιστικοί.

(lifo.gr)

122 νέα θύματα – 247 κρούσματα η Κορινθία

Previous article

Εκβρασμός Ζιφιού στον Σαρωνικό – Ο Απόηχος του Περιστατικού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life