ΙΣΤΟΡΙΑ

Φοιτητής αποκάλυψε μετά από 720 χρόνια πως ο θρυλικός εξερευνητής Μάρκο Πόλο είχε παιδί εκτός γάμου

0

Η διαθήκη που έριξε φως στην υπόθεση – Ποιος ήταν ο εξερευνητής από τη Βενετία που γνώρισε στους Ευρωπαίους την Ασία και απέκτησε την εύνοια του αυτοκράτορα της Κίνας

Νέα στοιχεία για την θρυλικό εξερευνητή, Μάρκο Πόλο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα οποία ωστόσο δεν αφορούν κάποιο από τα φημισμένα του ταξίδια αλλά την προσωπική του ζωή.

Τρεις κόρες είχε αποκτήσει με το γάμο του ο Ιταλός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο, με έναν φοιτητή από τη Βενετία να αποκαλύπτει ότι ήταν πατέρας ενός ακόμη παιδιού από εξωσυζυγική σχέση. Ο Μάρκο Πόλο είχε αποκτήσει αποκτήσει μία κόρη εκτός γάμου, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». Έρευνα ενός Βενετσιάνου φοιτητή αποκαλύπτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Πόλο ήταν πατέρας της Ανιέζε.

Ο Ιταλός φοιτητής Μαρτσέλο Μπολονιάρι, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, υποστηρίζει ότι υπήρχαν «ενδείξεις για την ύπαρξη της Ανιέζε σε διάφορα έγγραφα της οικογένειας Πόλο, αλλά η τελευταία της διαθήκη, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Βενετία, παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι ο εξερευνητής ήταν ο πατέρας της. Η Ανιέζε, που απεβίωσε σε ηλικία 20 ετών, δεν κατονόμαζε τη μητέρα της στη διαθήκη.

Το κορίτσι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1295 και 1298, πολύ πριν αποκτήσει τις τρεις κόρες του αφότου παντρεύτηκε.

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, η Aνιέζε πιστεύεται ότι γεννήθηκε είτε το 1295, τη χρονιά που ο Ιταλός εξερευνητής επέστρεψε στη Βενετία μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες που ταξίδευε σε Κεντρική Ασία και Κίνα, είτε το 1298, τη χρονιά που φυλακίστηκε στη Γένοβα για τη συμμετοχή του στις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο ιταλικών πόλεων.

Ο Πόλο, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τα ταξίδια του που έγιναν μπεστ σέλερ παγκοσμίως, επέστρεψε στη γενέτειρά του όταν βγήκε από τη φυλακή. Λίγους μήνες αργότερα, παντρεύτηκε τη Ντονάτα Μπαντόερ , με την οποία απέκτησε τρεις κόρες.

Μάρκο Πόλο: Ο άνθρωπος που γνώρισε στους Ευρωπαίους την Ασία

Ο Μάρκο Πόλο ήταν αυτός που έκανε γνωστή στους Ευρωπαίους την Ασία, κέρδισε την εύνοια του Κινέζου αυτοκράτορα Χαν και γνώρισε πρώτος τους πολιτισμούς της Ανατολής.

Παιδί μιας πλούσιας βενετσιάνικης οικογένειας εμπόρων, μεγάλωσε μακριά από τους γονείς του οι οποίοι ταξίδευαν συνεχώς στην Ασία για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Ο πατέρας και ο θείος του είχαν επισκεφτεί την αυτοκρατορία του Χαν, απογόνου του Τζένγκινς Χαν στην Κίνα, την περίοδο της μεγάλης ακμής του κινεζικού πολιτισμού, και εργάζονταν για λογαριασμό του Μογγόλου αυτοκράτορα.

Σε ηλικία 17 ετών ο Πόλο γνώρισε έναν πολιτισμό που μέχρι τότε η Δύση αγνοούσε. Ο πατέρας του είχε επέστρεψε στη Βενετία για να πάρει μαζί του 100 ιερείς που του είχε ζητήσει ο αυτοκράτορας Χαν. Τελικά κατάφερε να πείσει μόνο δύο ιερείς και πήρε μαζί του και τον γιο του.

Το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι προς την Ανατολή διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια. Τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες και τα βιώματα του Πόλο στη Κίνα, τις γνωρίζουμε από το βιβλίο που συνέταξε αρκετά χρόνια αργότερα, υπό τον τίτλο: «Η περιγραφή του κόσμου», γνωστό ως «Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο».

Το ταξίδι των Πόλο στην Κίνα ξεκίνησε το 1271. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Πόλο κόλλησε μια σπάνια αρρώστια και έπειτα από τέσσερα χρόνια έφτασαν στη μεγαλειώδη αυτοκρατορία του Χαν στο Πεκίνο.

Ο Πόλο χάρη στην ικανότητα του να μιλάει τέσσερις γλώσσες, διορίστηκε πρεσβευτής της κινέζικης αυτοκρατορίας και κυβερνήτης μιας επαρχίας. Με τις «ευλογίες» του αυτοκράτορα μπορούσε να κάνει ταξίδια και να γνωρίσει πρώτος τις άγνωστες κουλτούρες του Θιβέτ, της Βιρμανίας και της Ινδίας. Εκεί είδε το ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο των Κινέζων, τις οικονομικές συναλλαγές με χαρτονομίσματα και τη βιομηχανία τους.

Ο Πόλο με τον πατέρα και το θείο του παρέμειναν στην Κίνα επί 17 χρόνια. Όταν ήρθε η ώρα της επιστροφής, ζήτησαν την άδεια του αυτοκράτορα Χαν. Τους το επέτρεψε, υπό τον όρο όμως να πάρουν μαζί τους την πριγκίπισσα της Περσίας για να παντρευτεί έναν Πέρση ηγεμόνα.

Η αποστολή της επιστροφής πραγματοποιήθηκε δια θαλάσσης και αποτελούνταν από εκατοντάδες άτομα. Το δύσκολο ταξίδι κράτησε δυόμιση χρόνια. Οι αντιξοότητες που συνάντησαν στο δρόμο τους, στοίχησαν τη ζωή σε 600 άτομα, οι οποίοι είτε πνίγηκαν είτε αρρώστησαν. Στην Περσία έφτασαν μόνο οι 18, ανάμεσα στους τυχερούς ήταν ο Πόλο και η οικογένεια του.

Η εμπλοκή της Βενετίας σε πόλεμο με τη Γένοβα ήταν η αιτία που έγιναν γνωστές οι περιπέτειες του Ιταλού εμπόρου. Σε ηλικία 44 χρόνων τέθηκε αιχμάλωτος σε φυλακή της Γένοβα. Εκεί συνάντησε τον συγγραφέα Ρουστιτσέλο Ντα Πίζα και του διηγήθηκε το ταξίδι του στην Ανατολή.

Εκείνος πήρε μολύβι και χαρτί κι άρχισε να αποτυπώνει τις ιστορίες του με πολλούς να τις αμφισβητούν καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του στην Κίνα και αυτά που ανέφερε έμοιαζαν σαν ψέμα. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της Αυτοκρατορίας των Κινέζων. Το 1323, ο Μάρκο Πόλο καθηλώθηκε στο κρεβάτι λόγω ασθένειας. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον θεραπεύσουν, στις 8 Ιανουαρίου του 1324 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία περίπου 70 ετών.

πηγή: The Guardian

James Joyce: Ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει τον Οδυσσέα έναν καθημερινό άνθρωπο

Previous article

Στην Κορινθία το Σάββατο ο Βόβολης του (αντιεμβολιαστικού) κινήματος “Ελεύθεροι Ξανά”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.