ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βαλτική οδός: μια ανθρώπινη αλυσίδα 675 χλμ για την ελευθερία (VIDEO – FOTO)

0

Η Βαλτική Οδός ήταν μια ειρηνική πολιτική διαδήλωση που έγινε στις 23 Αυγούστου 1989. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ένωσαν τα χέρια τους και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 675,5 χιλιομέτρων στις τρεις χώρες της Βαλτικής – την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Approximate route of the Baltic Way | Bikemap - Your bike routes

Η διαδήλωση σχεδιάστηκε για να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή αναδεικνύοντας την λαϊκή επιθυμία για ανεξαρτησία και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη μεταξύ των τριών εθνών. Έχει περιγραφεί ως μια αποτελεσματική εκστρατεία και μια συναισθηματικά μαγευτική και οπτικά εκπληκτική σκηνή. 

Linkup on Lithuanian-Latvian border planned for 25-year Baltic Way  anniversary - the Lithuania Tribune

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους ακτιβιστές της Βαλτικής να αναδείξουν τη σοβιετική κυριαρχία και να θέσουν το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Βαλτικής όχι μόνο ως πολιτικό ζήτημα, αλλά και ως ηθικό ζήτημα. Οι σοβιετικές αρχές απάντησαν στην εκδήλωση πολύ ρητορικά αλλά απέτυχαν να προβούν σε εποικοδομητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δημοκρατιών της Βαλτικής και της υπόλοιπης Σοβιετικής Ένωσης. Μέσα σε επτά μήνες από τη διαμαρτυρία, η Λιθουανία έγινε η πρώτη από τις σοβιετικές δημοκρατίες που κήρυξε ανεξαρτησία.

Η 23η Αυγούστου έγινε επίσημη ημέρα μνήμης στις χώρες της Βαλτικής, γνωστή ως Ημέρα Μαύρης Κορδέλας

ΓΝΩΜΕΣ: Μερικά λόγια για την πλατεία

Previous article

Ο «αυτοκράτορας» του Ισθμού που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων [βίντεο]

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.