Tις πρώτες ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία παρέλαβε χτες η μονάδα της Παλαιόχουνης, η οποία έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική της λειτουργία, στο πλαίσιο της μεταβατικής φάσης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η εν λόγω μονάδα προορίζεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση, να επεξεργαστεί απορρίμματα από δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας, δηλαδή από τους δήμους της Αργολίδας, της Κορινθίας και από τα 2/3 της Αρκαδίας -με τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων να είναι οι πρώτοι που σήμερα οδήγησαν σκουπίδια προς επεξεργασία στην Παλαιόχουνη.
Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με τους δημάρχους Αργολίδας, Κορινθίας και μέρους της Αρκαδίας που θα εξυπηρετηθούν από τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.
Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας η παραλαβή απορριμμάτων θα γίνεται δωρεάν και σταδιακά θα αυξάνονται οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η πιο πάνω μονάδα.
Στην εν λόγω σύσκεψη, η έναρξη της οποίας έχει προσδιοριστεί για τις 10 το πρωί, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός της σταδιακής παράδοσης απορριμμάτων -μέχρι και την πλήρη παράδοση-, η οποία σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης θα είναι δωρεάν.
Ακόμα, θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των -καταγεγραμμένων και μη- χωματερών και η σταδιακή αποκατάστασή τους, όπως επίσης και η άσκηση των σχετικών ελέγχων από την Διεύθυνση και τα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας (27 έτη). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.).
Τα αυξημένα τέλη
Το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης των τελών εξακολουθεί να απασχολεί τους δημάρχους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο μόνος δρόμος για να μην είναι υπέρογκες αυτές οι αυξήσεις είναι να προωθηθεί η ανακύκλωση στην πηγή.
Αξίζει επίσης να πούμε πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και καμία απόφαση δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να τις αναιρέσει.
Η σύμβαση, άλλωστε, προβλέπει ότι το κόστος της διαχείρισης θα καταβάλλεται από το κράτος στην ΤΕΡΝΑ, απ’ ευθείας από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία -ως γνωστόν- πληρώνει κάθε οικογένεια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Άρα, τα χρήματα θα μπαίνουν στα ταμεία της ΤΕΡΝΑ, είτε θέλει κάποιος να κάνει διαχείριση, είτε έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του.
Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, μιλώντας στο korinthia.net.gr είχε αναφερθεί στην αύξηση των δημοτικων τελών, λέγοντας ότι το κόστος διαχείρισης μπορεί να τετραπλασιαστεί και η μοναδική λύση θα είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Υποστηρίζει επίσης πως το κόστος της καταβολής «ποινής» για την εγγυημένη ποσότητα θα αποδειχτεί μικρότερο από το κόστος, αν δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πόσο θα κοστίσει στα νοικοκυριά αυτή η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, αφού τα δημοτικά τέλη αναμένεται να αυξηθούν και μένει να δούμε «πόσο», σε μια εποχή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις παντού. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι φυσικά τι θα γίνει με την προφανή αναντιστοιχία που προκαλείται ανάμεσα στην κοινοτική οδηγία και την σύμβαση. Δηλαδή, ενώ η κοινοτική οδηγία προβλέπει πρόστιμα αν δεν πιάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης, η σύμβαση προβλέπει πρόστιμα αν δεν πηγαίνουμε στην Μονάδα συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων.
Είναι προφανές ότι και τα δύο (και ανακύκλωση να κάνουμε και συγκεκριμένες μεγάλες ποσότητες να πηγαίνουμε στην Μονάδα, ώστε αυτή να καθίσταται κερδοφόρα) δεν μπορούν να γίνουν. Και τα πρόστιμα όλοι ξέρουμε ποιος θα τα πληρώνει…
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση του ΦΟΔΣΑ, η χρέωση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ προτείνεται να καθοριστεί στο ίδιο ύψος με την καθορισθείσα τιμή εισόδου στις μονάδες (Gate fee) που προβλέπεται στις σχετικές συμβάσεις εκτέλεσης του έργου για τα έτη 1-2 της σύμβασης, δηλαδή 69,1 € + ΦΠΑ 24 % (σύνολο 85,68 ευρώ) ανά τόνο απορριμμάτων, που θα παραδίδονται στις πύλες εισόδου (3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων + 2 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων).
Ειδικότερα:
για τον δ. Κορινθίων, ο οποίος κινείται περίπου στους 20 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια,
για τους δ. Σικυωνίων (περίπου 8.000 τόνοι) και Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων (7.500 τόνοι) θα ξεπεράσει τις 700.000,
για τους δ. Βέλου-Βόχας (6.600 τόνοι) και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης (6.000 τόνοι) θα αγγίξει σχεδόν τις 600.000,
για τον δ. Νεμέας (2.200 τόνοι) θα φτάσει περίπου τις 250.000 ευρώ.
Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την τελική υιοθέτηση των σεναρίων που αφορούν τους σταθμούς μεταφόρτωσης.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά είναι επιπλέον αυτών που ήδη δαπανά κάθε δήμος για την αποκομιδή των απορριμμάτων και αναμένεται να «φουσκώσουν» για τα καλά τα τέλη καθαριότητας.
Comments