ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι χωρίς τέλος για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και τρόφιμα

0

Αλμα για τέταρτη μέρα κάνει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο την Πέμπτη, καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενισχύονται 19%, φτάνοντας στο άνευ προηγουμένου σημείο των 197,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ οι κυρώσεις δεν στοχεύουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, οι traders αποφεύγουν να συναλλάσσονται με Ρώσους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom.

Ωστόσο, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διέρχονται από την Ουκρανία. Οι προμήθειες μέσω ενός βασικού αγωγού προς τον σταθμό Velke Kapusany της Σλοβακίας παραμένουν υψηλές και η Gazprom δέσμευσε κάποια χωρητικότητα αγωγού για την Πέμπτη για να στείλει φυσικό αέριο στον σταθμό Mallnow στη Γερμανία.

Υψηλό 9 ετών για το πετρέλαιο και 14 ετών για το σιτάρι

Στο πιο υψηλό των τελευταίων εννέα ετών εκτοξεύθηκε το πετρέλαιο ενώ οι τιμές του σιταριού ξεπέρασαν τα 11 δολάρια ανά μπουσέλ για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία.

Κέρδη 5,2% για το αμερικανικό αργό, στα 116,36 δολάρια ανά βαρέλικ και 6% για το μπρεντ, στα 119,64 δολάρια.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί παρά το γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό τον ρωσικό ενεργειακό τομέα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο επίσης αυξήθηκαν, κερδίζοντας έως και 13%, έφτασαν στα 11,32 δολάρια ανά μπουσέλ, καθώς η σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τις αποστολές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών.

Νέο limit up στο κόστος του ρεύματος

Ακόμα ψηλότερα σκαρφαλώνει το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σήμερα, στην αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με τη χθεσινή.

Από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε τέσσερις ημέρες το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε αθροιστικά κατά 36,5%, με μια μικρή επουσιώδη «ανάπαυλα» χθες, Τετάρτη, οπότε έπεσε κατά 0,19%.

Με βροχή οι Απόκριες, με ήλιο η Καθαρά Δευτέρα

Previous article

Αποκριάτικο τριήμερο μετά μουσικής σε Βέλο και Βόχα – Όλες οι εκδηλώσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.