ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μεταλλική στρατιωτική ταυτότητα του Θωμά Αθανάσακου – Μια ιστορία από την περιπέτεια της Μικρασιατικής καταστροφής

0

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων. Αυτή η περιπέτεια περιλαμβάνει τις μικρές και μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων που την έζησαν από κοντά.

Με ένα καταπληκτικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο facebook, η κυρία Παναγιώτα Βουρβοπούλου από το Χιλιομόδι Κορινθίας καταθέτει μια οικογενειακή ιστορία και ένα οικογενειακό κειμήλιο για έναν άνθρωπο που κατατάχτηκε στον Στρατό το 1919, χωρίς να ξέρει τι του επιφύλασσε η Μοίρα.

Αυτή είναι η μικρή ιστορία του Θωμά Αθανασάκου

Μια τέτοια ημέρα, πριν 103 χρόνια, ένας 20χρονος από το Χιλιομόδι ξεκίνησε για τη στρατιωτική του θητεία. Μέχρι τότε ταξίδια δεν είχε κάνει, μόνο ονειρευόταν καμμιά φορά, όταν άκουγε το σφύριγμα του τραίνου. Αποχαιρέτησε τους γονείς και τα αδέλφια του και ξεκίνησε με αγωνία για μια περίοδο της ζωής του, που του φαινόταν πολύ δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα.

Πού να ήξερε πώς τέσσερα χρόνια θα έκανε να τους ξαναδεί! Πού να ήξερε πώς θα έφτανε στα βάθη της Μικράς Ασίας να κυνηγήσει ένα όνειρο, τη «Μεγάλη Ιδέα» και τους «ευσεβείς πόθους» των εχόντων την εξουσία αλλά και του ελληνικού λαού!

Σε ένα μικρό σημειωματάριο έγραφε, με τα λίγα κολυβογράμματα που γνώριζε, την πορεία του τάγματος στα μακρινά μέρη: Σμύρνη, Φιλαδέλφεια, Εσκισεχίρ, Κιουτάχεια… Στο χέρι του είχε περασμένη μια μεταλλική στρατιωτική ταυτότητα με τα στοιχεία του και τα βασιλικά σύμβολα που τόσο τα πίστευε! Η ταυτότητα αυτή ήξερε καλά γιατί χρησίμευε.

Κάποια στιγμή, γύρισε πίσω στο χωριό του και δεν ξαναμίλησε για τις τραγικές μέρες που πέρασε στην Μικρά Ασία και τη φρίκη του πολέμου που γνώρισε για τα καλά. Έζησε την οικογένειά του κεντρώνοντας τις ελιές, γυρίζοντας τα κεραμίδια στα σπίτια των συγχωριανών του και φροντίζοντας τη μικρή περιουσία του και τα πρόβατά του.

Έζησε τον ξεριζωμό των Μικρασιατών, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο Πόλεμο και κάθε Κυριακή ήταν στην εκκλησία, δεξιοτέχνης στο χτύπημα της καμπάνας του Αη Γιώργη! Έζησε απλά και ταπεινά στο μέρος που γεννήθηκε και μέσα στα χέρια των δικών του απόθανε μια μέρα του Δεκέμβρη του 1979.

ΠΗΓΗ: FACEBOOK

Ανδραβίδα: Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος του φονικού

Previous article

Συνεχίζονται σήμερα τα πλέι οφ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.