ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο φως στην άκρη του τούνελ – Πτώση στην τιμή του πετρελαίου

0

Τη στιγμή που το Κίεβο βρίσκεται περικυκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις και οι βομβαρδισμοί είναι συνεχόμενοι για 15η στην Ουκρανία, η πρώτη ακτίνα ελπίδας για ειρήνευση φάνηκε, όπως πάντα, από τους οικονομικούς δείκτες. Το αμερικανικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο ύστερα από πολλές συνεχείς ημέρες πτώσης, ενώ σημαντική μείωση σημειώθηκε και στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αερίου στην Ευρώπη για τον Απρίλιο έπεσε στα 176 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχωρώντας 17% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρούσε κατά 5,4% και διαμορφώθηκε στα 121,02 δολάρια το βαρέλι.

Η αποκλιμάκωση των υπερβολικών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η άνοδος των χρηματιστηρίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές εκτιμούν ως πολύ πιθανή την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την κατάληξη σε κάποιου είδους συμφωνία Μόσχας-Κιέβου.

Μπορεί, ο πόλεμος να μαίνεται, η Μαριούπολη να είναι η σκιά του πρότερου εαυτού της και το Κίεβο να βρίσκεται σε στενό κλοιό, αλλά οι αγορές βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Για την ακρίβεια, αποκωδικοποιούν και ζυγίζουν παρεμβάσεις, επίσημες δηλώσεις, διπλωματικές πρωτοβουλίες και εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σημαντικό ρόλο στη εκτιμούμενη διπλωματική λύση, στην οποία προσβλέπουν οι αγορές, παίζει και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια με τη συμμετοχή του Τούρκου ομολόγου τους, ο οποίος παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή. Επιπλέον, και το Ισραήλ φαίνεται να έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της διπλωματικής διαμεσολάβησης.

Καθοριστική για την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που υποχώρησαν έως και 17%, ήταν η ανακοίνωση και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να εξισορροπηθεί κάπως η αυξημένη ζήτηση. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα καλέσουν και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να πράξουν το ίδιο, με σκοπό να επέλθει μία ισορροπία στις τιμές των υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να αναμειχθούν, αλλά έπαιξαν ρόλο και οι ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών, ενώ στην πτώση των τιμών συνέβαλε και το γεγονός ότι η ΕΕ δεν δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις και σ’ αυτόν τον τομέα, σταματώντας τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα, σε μία προσπάθεια να οχυρώσουν τις οικονομίες από το τσουνάμι της ακρίβειας.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Previous article

Πολάκης από την Κόρινθο: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και πολιτική αλλαγή» (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.