ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν ο κόσμος πανηγύριζε για την ατομική βόμβα

0


του Κώστα Μπορδόκα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων γυρνούν ταχύτατα το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω, φτάνοντας το εκεί που τελείωσε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην πτώση των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 8 Αυγούστου 1945. Μπορεί σήμερα αυτές οι ημερομηνίες να αναφέρονται ως ημέρες μνήμην συνοδευόμενες με το “ποτέ ξανά”, αλλά τις πρώτες εκείνες ημέρες το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό και όσο και ν’ ακούγεται παράξενο, η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα είναι πανηγυρική, χωρίς βέβαια να είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί η ραδιενέργεια σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα διανύει λίγους μόνο μήνες ελευθερίας μετά την τριπλή κατοχή,  ο παγκόσμιος πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη οπότε κάθε κίνηση που οδηγεί στον τερματισμό του αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός. Γι αυτό άλλωστε τα δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας στην Χιροσίμα, είναι  διθυραμβικά :“Η 6η Αυγούστου 1945 πρέπει να θεωρηθεί ως μέγας σταθμός εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος διότι κατά την ημέρα αυτήν εγνωστοποιήθη η αποκάλυψις και η χρησιμοποίηση της βόμβας ατόμου”.

Οι περισσότεροι δίνουν στο νέο υπέρ- όπλο, δυνατότητες παγκόσμιου ειρηνοποιού υποστηρίζοντας ότι ο φόβος της ολοκληρωτικής καταστροφής, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όποιους επιβουλευτούν το νέο στάτους κβο, άρα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε όσους το δημιούργησαν:“Αλλά σήμερα το τραστ των Αγγλοσαξονικών επιστημονικών εγκεφάλων παραδίδοντας στην πολεμική βιομηχανία το φοβερότερον όπλον ολέθρου, εξαγνίζει πραγματικά την επιστήμη. Την κάνει αξία της παγκόσμιας ευγνωμοσύνης. Γιατί, μ’ αυτόν το τρομακτικόν όπλο, καταργεί τον πόλεμο δια της εις ατόπου απαγωγής. Ποιος θα τολμήσει στο εξής να επιχειρήσει πόλεμο; Με ποια προοπτική κέρδους και ποια ελπίδα ;Πόλεμος από εδώ και πέρα θα σημαίνει βεβαιότητα μεταβολής του πλανήτη σε απέραντο κοιμητήριο. Και ορίστε να το επιχειρήσετε !”.

Ακόμα και ο “Ριζοσπάστης” της εποχής αναφέρεται με δέος στην νέα εξέλιξη και στο πρωτοσέλιδό της 9ης  Αυγούστου 1945, προσπαθεί να δώσει στους αναγνώστες του, το μέγεθος της ανακάλυψης :“Αν αυτό είναι δυνατό τότε κάτι τρομερό θα πραγματοποιούνταν, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με την αξία που έχει για την ανθρωπότητα η μεταβολή της φωνής σε λόγο, η ανακάλυψη της φωτιάς, η ατμομηχανή κλπ”. Βλέπετε ο ψυχρός πόλεμος δεν έχει ξεκινήσει, ενώ η Σοβιετική Ένωση θεωρείται ακόμα για τη Δύση ο μεγάλος σύμμαχος στη νίκη κατά του φασισμού.

Έτσι, και ο μαχητικότερος “Νέος Κόσμος” πιστεύει ότι η νέα ανακάλυψη θα μπει στην υπηρεσία της επιστήμης και της ανθρωπότητας :“Την βόμβα ποθούσαν Έλληνες αντιδραστικοί να την χρησιμοποιήσουν οι Σύμμαχοι εναντίον της Μόσχας. Οι αγύρτες της Ελλάδας πονούσαν περισσότερο την Ιαπωνία από τον ένδοξο σοβιετικό στρατό. Μα οι τρεις Μεγάλοι Λαοί θα αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι στον πόλεμο και στην ειρήνη.  Έτσι τα όνειρα σβήσανε και θα σβήνουν κάθε φορά που θα νομίζουν ότι οι Λαοί θα πολεμούν για να νικήσουν οι δικές τους αστικές παλιανθρωπίστικες ιδέες. Η βόμβα θα μπει στην υπηρεσία της Επιστήμης. Και αν χρειαστεί θα μπει στην υπηρεσία εκείνων των στρατών, που θα συντρίψουν τους φασισμούς, όταν σηκώσουν ξανά κεφάλι!”.

Στην καθημερινότητα ο κόσμος γεμίζει τους κινηματογράφους ώστε να δει στα Επίκαιρα τη βόμβα της ειρήνης που τερματίζει μέσα σε μερικές ημέρες τον πολυετή πόλεμο, ενώ στον ίδιο τόνο βρίσκονται και οι επιθεωρήσεις. Αντίστοιχη ατμόσφαιρα ενθουσιασμού υπάρχει και στη “μικρή βουλή” των καφενείων :“Ο άνθρωπος το έχει παραπάρει επάνω του. Και τώρα, με την βόμβα του ατόμου παραληρεί.  — Αφού θα κάνουμε –φώναζε προχθές ένας στο καφενείο – όποτε θέλουμε θαυμάσιες λιακάδες και όποτε μας καπνίσει βροχή. Αφού θα σκαρώνουμε όπου μας αρέσει Άνοιξη εξαίσια (στις χώρες των φίλων μας) και θα στέλνουμε χειμώνες και παγωνιές σ’ όσους δεν χωνεύουμε. Γίναμε δηλαδή Θεοί. Και μάλιστα κάτι παραπάνω :Γιατί όταν βρέχει ο Θεός, βρέχει επί δικαίους και αδίκους, δεν μπορεί να κάνει διάκριση ….”

Άλλοι ανατρέχουν στην τεράστια δεξαμενή της αρχαιότητας για να βρουν ρίζες της ανακάλυψης,κάποιοι θυμίζουν τα Σόδομα και Γόμορα, οι ιερείς μιλούν για την Αποκάλυψη του Ιωάννου,  ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στον αρχιτέκτονα της θεωρίας του ατόμου Δημόκριτο :“Αυτή την ιστορική στιγμή ο νους μας ας στραφεί με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη στον παλιό μας φιλόσοφο τον Δημόκριτο. Αυτός, χωρίς όργανα φυσικής και χωρίς εργαλεία, με μόνο την φιλοσοφική διαίσθηση, εθεμελίωσε την θεωρεία των ατόμων, που είναι η βάση της σημερινής μεγάλης ανακαλύψεως”.

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λείπουν οι υπερβολές, με κάποιες εφημερίδες να μετατρέπουν ατομική βόμβα και ραδιενέργεια σε λαϊκό μυθιστόρημα σε συνέχειες, με τον Όλυμπο να γίνεται  εργαστήριο και ο Δίας Αμερικάνος…:“Μόλις ο Δίας επληροφορήθη δια των μυστικών σημάτων των ηλιακών κατόπτρων την εφεύρεσιν του τρομερού όπλου εις το οποίον καμία δύναμις δεν είχε τρόπον και μέσα να αντισταθεί εξέπεμψε σήμα να μεταφερθεί με πάσαν προσοχήν και μυστικότητα εις τον Όλυμπον, και να συνοδεύεται από τον Ήφαιστον και ολόκληρων το τεχνικόν συνεργείον. Την ίδιαν ημέραν το μυστικόν της διασπάσεως του ατόμου, ευρίσκετε εις τα χείρας του Διός. Η τρομερά δύναμις που ημπορούσε να καταστρέψει χώρας, πόλεις, και την γήν ολόκληρον ήτον εις τας χείρας του Κεραυνίου Διός”…

Τους αρχικούς πανηγυρισμούς διαδέχεται ο προβληματισμός και τα όλο φρικτότερα νέα για τις συνέπειες της ραδιενέργειας :Οι νεκροί είναι  εκατοντάδες χιλιάδες, με “τυχερότερους” όσους  πεθαίνουν αμέσως, με την ραδιενέργεια να δολοφονεί βασανιστικά μετά από φρικτούς πόνους αρκετό καιρό μετά. Αρχικά μάλιστα κάτι τέτοιο δεν γίνεται πιστευτό, αποδιδόμενο σε Ιαπωνική προπαγάνδα γιατρών και επιστημόνων, αλλά γρήγορα αποκαλύπτεται η φρικτή αλήθεια. Ο κόσμος ανακαλύπτει τη ραδιενέργεια και τις συνέπειες της, και οι διθύραμβοι περί νέας ατομικής εποχής παγκόσμιας ειρήνης, δίνουν  τη θέση τους στον τρόμο, της ολοκληρωτικής παγκόσμιας καταστροφής. Ο Αριστοτέλης και ο Δίας δεν θα είναι πλέον περήφανοι για τους απογόνους τους…

Το πιο δηλητηριώδες “μανιτάρι” στην ιστορία της γης αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα…
Η ατομική βόμβα ως λαϊκό ανάγνωσμα με άφθονες δόσεις μυθολογίας.

Όταν ακόμα και η φρίκη γίνεται εμπορικό προϊόν. Αμερικάνικη εταιρία διαφημίζει την αντι-ατομική κουβέρτα για προστασία από τα εγκαύματα ή την ραδιενέργεια…

Όταν φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες, αρχικά σε μονόστηλα- για τις παρενέργειες της ραδιενέργειας το κλίμα ενθουσιασμού καταλαγιάζει, αλλά είναι πλέον αργά.

πηγή: tvxs

Το αρχείο του Νίκου Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα

Previous article

Κορνήλιος Καστοριάδης, ο φιλόσοφος της αυτονομίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.