ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα: Οι ανατιμήσεις αλλάζουν το πασχαλινό τραπέζι -Εως και 50% πάνω το αρνί, τα κατσίκια «έφυγαν» στο εξωτερικό

0

Οι τιμές του κρέατος φέτος για το πασχαλινό τραπέζι θα «χτυπήσουν» ιστορικά ρεκόρ.

Οι μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν εξαγωγές ελληνικών αρνιών και κατσικιών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για το καθολικό Πάσχα έχoυν «στεγνώσει» την αγορά από αιγοπρόβατα (κυρίως κατσίκια) και σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που εκτινάχθηκε λόγω της ανόδου των ζωοτροφών και του ρεύματος θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή.

Δεν αποκλείεται να δούμε τιμές κοντά στα 15 ευρώ το κιλό φέτος για το αρνάκι και το κατσικάκι. Μάλιστα οι εξαγωγές προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες αφορούσαν μικρά ζώα έως 6 κιλά, καθώς εκεί δεν σουβλίζουν αλλά φουρνίζουν το κρέας, οπότε διαθέσιμα στην αγορά είναι μεγάλα ζώα από 8 κιλά και πάνω.

Ο κίνδυνος από τις σοβαρές ανατιμήσεις δεν απειλεί μόνο την τσέπη των καταναλωτών αλλά και την ίδια την πρωτογενή παραγωγή.

«Αναγκαζόμαστε να σφάξουμε ζώα παραγωγικά που παράγουν γάλα ώστε με τα χρήματα που θα εισπράξουμε να αγοράσουμε ζωοτροφές για να ταΐσουμε τα υπόλοιπα», αναφέρει ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και εξηγεί:

«Οι τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 70% και σε συνδυασμό με το διπλασιασμό στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου το κόστος παραγωγής για τα αιγοπρόβατα έχει αυξηθεί πάνω από 80%. Οι ζωοτροφές συμμετέχουν στο συνολικό κόστος παραγωγής ενός αρνιού ή ενός κατσικιού κατά 70% και η ενέργεια κατά 15%.

Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο. Απλώς τώρα έχουν εκτροχιαστεί. Πολύ συνάδελφοι ήταν ήδη στο κόκκινο και πλέον έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για αυτό και αναγκαζόμαστε να σφάζουμε ζώα παραγωγικά εκτός προγραμματισμού».

Ολοταχώς για 15 ευρώ το κιλό το αρνί
Για την πορεία των τιμών στο πασχαλινό τραπέζι ο κ. Πεβερέτος διευκρινίζει: «Εμείς οι παραγωγοί για να μη πουλάμε με ζημιές πρέπει να δίνουμε το αρνί προς 11 ευρώ το κιλό. Στο κατσίκι παραπάνω γιατί φέτος έχει έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας θα φτάσει στον καταναλωτή στα 15 ευρώ το κιλό επειδή παρεμβάλλεται ο έμπορος, το σφαγείο και ο κρεοπώλης.

Ηδη, γίνονται προσπάθειες να μειώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα περιθώρια κέρδους ώστε να φτάσει στον καταναλωτή σε μια τιμή κοντά στα 12,5-13 ευρώ. Είναι προς το συμφέρον όλων μας γιατί ο κόσμος ασφυκτιά με τις ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια και δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει ακριβά το κρέας έστω και για το πασχαλινό τραπέζι. Φανταστείτε ότι για να σουβλίσει κάποιος ένα αρνί 10 κιλά θα χρειαστεί 150 ευρώ».

Αλλοι παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν πως δύσκολα οι τιμές των αιγοπροβάτων θα περιοριστούν στα 15 ευρώ το κιλό και αναφέρουν πως θα προσεγγίσουν τα 17 ευρώ, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τάση για αισχροκέρδεια ορισμένων επαγγελματιών δεν θα εκλείψει και φέτος. Πέρσυ το κιλό το αρνί ξεκίνησε από 10 ευρώ το κιλό. Εισαγωγές που θα καλύψουν τη ζήτηση και ενδεχομένως θα «ρίξουν» το μέσο κόστος θα γίνουν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.

Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών
Ενδεικτικά οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές έχουν ως εξής: Το καλαμπόκι το κιλό από 22 λεπτά έφτασε στα 45 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά σε 40 λεπτά το κιλό, η σόγια από 40 λεπτά σε 70 λεπτά το κιλό, τα πίτουρα από 15 λεπτά σε 27 λεπτά το κιλό και το τριφύλλι από 18 λεπτά σε 40 λεπτά. Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει λόγω των μεταφορικών ένα επιπλέον κόστος για τα παραπάνω προϊόντα της τάξης των 10-15 λεπτών.

Ως χώρα, στο βοδινό κρέας έχουμε αυτάρκεια της τάξης του 15% (το υπόλοιπο 85% της ζήτησης εισάγεται), στο χοιρινό κρέας αυτάρκεια 25%, στα πουλερικά 85% και στο αιγοπρόβειο κρέας 88%.

Ανατιμήσεις 30% στα κοτόπουλα- Το άσπρο κρέας διεκδικεί θέση στο πασχαλινό τραπέζι
Ανατιμήσεις σημαντικές καταγράφονται και στο κοτόπουλο, αν και οι φορείς του κλάδου θεωρούν πως φέτος θα βρεθεί χώρος στο πασχαλινό τραπέζι για το άσπρο κρέας.

30 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου

Previous article

Όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα πεζό στα Αθίκια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.