ΕΠΙΣΤΗΜΗΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Υποπαραλλαγές της Όμικρον εμφανίζονται ανθεκτικές στα αντισώματα – Πιθανό νέο κύμα μολύνσεων

0

Δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρονοι BA.4 και BA.5, έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν της ανοσίας που προσφέρει η μόλυνση από κορωνοϊό αλλά και το εμβόλιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα μολύνσεων από τις υποπαραλλαγές, που εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική.

Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από άτομα που είχαν μολυνθεί με την αρχική παραλλαγή Όμικρον, παρουσίασαν -σχεδόν- οκταπλάσια πτώση στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων όταν εξετάστηκαν έναντι των BA.4 και BA.5, όπως έδειξε η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Αφρικής στη Νότια Αφρική. Δείγματα από εμβολιασθέντες έδειξαν μία τριπλάσια πτώση.

Στην έρευνα, να σημειωθεί, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από 24 άτομα, που είχαν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί. Εξετάστηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα από 15 εμβολιασθέντες – οκτώ με Pfizer και επτά με Johnson & Johnson.

Οι μικρές δυνατότητες αντιμετώπισης των υποπαραλλαγών, ειδικά στα άτομα που παραμένουν ανεμβολίαστα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα νέο κύμα μολύνσεων».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται την ώρα που στη Νότια Αφρική υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 6.527 νέα κρούσματα, με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 21,5%. Στις 28 Μαρτίου είναι καταγραφεί 581 κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,5%.

Και παρότι οι νοσηλείες αυξάνονται, σταδιακά, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων.

πηγή: Bloomberg

Μια έκθεση για τις θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ταξιδεύει στη Μελβούρνη

Previous article

Από τον αφανισμό στην «ανάσταση»: Το κουφαηδόνι του Ντάρτφορντ επέστρεψε στη Βρετανία μετά από 60 χρόνια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.