ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΒΟΜΒΑ: Η ΕΛΑΣ βάζει εμπόδια στην παράδοση του 6ου ΣΠ στον δήμο Κορινθίων

0

Να μπλοκάρει, ή έστω να καθυστερήσει, την παραχώρηση του στρατοπέδου του 6ου ΣΠ στον Δήμο Κορινθίων, τουλάχιστον μέχρι το 2027, επιχειρεί η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το korinthia.net.gr.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του, το τμήμα «Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Κράτησης και Επιστροφών», του «Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων» της ΕΛΑΣ ζητά από το «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (ΤΕΘΑ), στο οποίο ανήκει το στρατόπεδο, να παραταθεί για πέντε και πλέον χρόνια (μέχρι 31-12-2027) η σύμβαση μεταξύ των υπουργείων ΠΡΟΠΟ και Εθνικής Άμυνας, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Να δούμε, όμως, το ιστορικό:

Τον Αύγουστο του 2012, αιφνιδιαστικά, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ άνοιξε για πρώτη φορά το κλειστό στρατόπεδο μετατρέποντας το, σε κλειστή δομή-φυλακή για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 συνάφθηκε Σύμβαση μεταξύ του ΤΕΘΑ και της ΕΛΑΣ για την μίσθωση του Στρατοπέδου της Κορίνθου, για δέκα χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 (αναδρομικά) μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2022. Στην σύμβαση προβλέπεται ότι αν η ΕΛΑΣ ήθελε παράταση της σύμβασης έπρεπε να καταθέσει το σχετικό αίτημα τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πράγματι, στις 18 Φεβρουαρίου 2022, με το υπ. αριθμ. 6634/1-123034 έγγραφό του το τμήμα «Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Κράτησης και Επιστροφών», του «Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων» της ΕΛΑΣ ζητά από το «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (ΤΕΘΑ) να παραταθεί για πέντε και πλέον χρόνια (μέχρι 31-12-2027) η σύμβαση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 14 Φεβρουαρίου συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κορίνθου η μελέτη πολεοδόμησης του στρατοπέδου, με την οποία παραχωρούνται στον δήμο 147 από τα 294 στρέμματα της συνολικής έκτασης του χώρου.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα (Οκτώβριος 2020), η παραχώρηση από το ΤΕΘΑ στον δήμο Κορινθίων 10 στρεμμάτων στην βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου που γειτνιάζει με το νεκροταφείο, για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα κρίσιμα σημεία

Στο έγγραφο της ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι η συνέχιση της λειτουργίας των Προ.Κε.Κ.Α. (εκτός από της Κορίνθου η ΕΛΑΣ ζητά παράταση και για το αντίστοιχο στο Παρανέστι Δράμας) κρίνεται σημαντική καθώς, «οι μεταναστευτικές ροές, αν και γνωρίζουν αποκλιμάκωση, συνεχίζουν να παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλες, ενώ το προφίλ των μεταναστών από κυρίως προσφυγικό το 2015 μεταβάλλεται σε οικονομικό (μεταναστεύουν για βιοποριστικούς λόγους)». Επίσης, «οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να αποτελούνται από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει απειλή σε βάρος της ασφάλειας Ελλάδας και ΕΕ».

Από το έγγραφο της ΕΛΑΣ που αποκαλύπτει σήμερα το korinthia.net.gr προκύπτουν ως πληροφόρηση μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως:

  • Τα Προ.Κε.Κ.Α. αποτελούν κλειστού τύπου δομές, ήτοι δεν επιτρέπεται η έξοδος των αλλοδαπών, η διαμονή τους είναι επιτηρούμενη επί 24 ώρες και περιμετρικά λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
  • Στις δομές αυτές κρατούνται υπήκοοι τρίτων χωρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και τελούν υπό επιστροφή στο πλαίσιο της οδηγίας 2008/115/ΕΚ.
  • Το γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση συνεχίζεται επι σειρά ετών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην λειτουργία των Προ.Κε.Κ.Α. καθώς καλούνται να διαχειριστούν (κρατήσουν), πέραν από την τρέχουσα μεταναστευτική πίεση το σύνολο των υποθέσεων αλλοδαπών από προηγούμενα έτη, για τους οποίους τελεσφόρησε αρνητικά το αίτημα ασύλου τους, ή οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο, ή τυχόν λοιπών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί μέχρι πρότινος καθιστώντας ανέφικτη την επιστροφή τους. Και το ερώτημα είναι: τι γίνεται με τους πρόσφυγες/μετανάστες που δεν πήραν άσυλο, αλλά υπάρχει άρνηση επιστροφής από την χώρα προέλευσής τους; Θα μείνουν εκεί για πάντα;
  • Ο χώρος που έχει παραχωρηθεί από την σύμβαση και αποτελεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.) έχει έκταση 76.545 τ.μ. από τα οποία τα 11,320 τ.μ. είναι κτιριακές υποδομές. Το μηνιαίο μίσθωμα είναι 16.980 ευρώ, δηλαδή για την δεκαετία 2012-2022 το ΤΕΘΑ έχει αποκομίσει 2,037,000 ευρώ περίπου.
  • Το Προ.Κε.Κ.Α. της Κορίνθου είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα (και το μοναδικό στην Πελοπόννησο) στην Ελλάδα και οποιαδήποτε παύση λειτουργίας του θα μείωνε σημαντικά τις δυνατότητες διοικητικής κράτησης.
  • Έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί πόροι προκειμένου τα κτίρια να είναι κατάλληλα για κράτηση παράνομων μεταναστών. Επιπλέον έχει συνταχθεί μελέτη για την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών με προϋπολογισμό 5,5 εκατ (και για τα δύο Προ.Κε.Κ.Α. σε Κόρινθο και Δράμα).
  • Στην Κορινθία έχουν προσληφθεί 100 Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου (ΣΦΟΧ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την φύλαξη του Προ.Κε.Κ.Α. και φυσικά, το ερώτημα τίθεται αναπόδραστα: τί θα γίνει με τους 100 συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν για αυτό τον σκοπό; Η λήξη της σύμβασης τούς καθιστά μη αναγκαίους, άρα θα πρέπει να απολυθούν.

Το Korinthia.net.gr ήρθε σε επικοινωνία με το ΤΕΘΑ και από την επαφή με την αρμόδια πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη προέκυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΕΘΑ και ΕΛΑΣ, ενώ έχει ασκηθεί ισχυρή κυβερνητική πίεση, προκειμένου να δοθεί παράταση στην Σύμβαση και να μην κλείσει η Δομή. Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Korinthia.net.gr η υπόθεση οδηγείται σε παράταση της σύμβασης για ένα ή δύο χρόνια, προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι προϋποθέσεις μεταφοράς των ανθρώπων που βρίσκονται στο Προ.Κε.Κ.Α σε νέο χώρο.

Δράση ανακύκλωσης στο δήμο Κορινθίων

Previous article

Συνάντηση Γκιώνη με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.