Πολλοί από τους παρανομούντες οδηγούς θεωρούν ότι εφόσον έλαβαν μια κλήση από την Τροχαία, για τις επόμενες ώρες τους δίνεται αυτομάτως άφεση αμαρτιών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.
Η παράνομη στάθμευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους δρόμους των πόλεων, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε τροχαία ατύχημα.
Με δεδομένους, λοιπόν, τους κινδύνους που εγκυμονεί το παράνομο παρκάρισμα, αλλά και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει στο οδικό δίκτυο, ο ΚΟΚ προβλέπει «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα σε όσους αφήνουν τα αυτοκίνητά τους… όπου βρουν.
Αυτό, ωστόσο, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε βεβαιώνεται νέα παράβαση.
Επί παραδείγματι, αν κάποιος λάβει πρόστιμο (80 ευρώ) για παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμιο και έχουν παρέλθει 3 ώρες δίχως να έχει απομακρύνει το αυτοκίνητό του, τότε, σε τυχόν νέο έλεγχο της Τροχαίας, θα βεβαιωθεί εις βάρος του νέο πρόστιμο. Επομένως, ο συνολικός «λογαριασμός» θα ανέλθει σε 160 ευρώ.
Παράλληλα, αν παρέλθει και το δεύτερο τρίωρο, τότε θα γίνει η μεταφορά τους οχήματός του, εκτός αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, οπότε η μεταφορά θα γίνει αμέσως.
Υπενθυμίζεται ότι σε γενικές γραμμές η παράνομη στάση και στάθμευση επισύρει πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 40 έως τα 150 ευρώ, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι συνέπειες για όσους παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις ατόμων με αναπηρία, με τον ΚΟΚ να προβλέπει επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.
Comments