ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Φάκελος Διοικητήριο στην Ποσειδωνία: Οι τελευταίες εξελίξεις, το ιστορικό του έργου και ένα “φιλέτο” που κινδυνεύει να χαθεί

0

«Μεγάλες ευκαιρίες, μεγάλα μπλεξίματα» θα μπορούσαμε να πούμε (παραφράζοντας τον Μάο). Έτσι, τουλάχιστον, μοιάζει η χαοτική κατάσταση γύρω από το νέο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, με τις συνεχείς παλινδρομήσεις στην στάση του Παναγιώτη Νίκα.

Ο περιφερειάρχης στις τελευταίες του δηλώσεις προειδοποίησε για μια ακόμα φορά πως ο χώρος θα χαθεί για την Κόρινθο, αν δεν κατασκευαστεί εκεί το Διοικητήριο, καθώς αυτή ήταν και ο μοναδική χρήση για την οποία παραχωρήθηκε.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Περιφερειάρχης, αφού για καιρό άλλαξε και ξανάλλαξε τις αποφάσεις του, φαίνεται να καταλήγει (;) στην απόφαση να μην κοντραριστεί με τον δήμο και να παραιτηθεί από την προοπτική να γίνει το Διοικητήριο στην Ποσειδωνία. Εκτός κι αν ξαναλλάξει γνώμη…

Για την ώρα πάντως, “καρφώνει” τον δήμαρχο Κορινθίων (“Με τον δήμαρχο συζήτησα 2 χρόνια και δεν συζητώ πιά. Δεν θα έρθω σε σύγκρουση με κανένα“), ενώ πετά το μπαλάκι και στον Νίκο Ταγαρά, ο οποίος όπως θα δούμε στην συνέχεια, ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας του νέου Διοικητηρίου στην Ποσειδωνία.

Για να δούμε, όμως, ποιο είναι το ιστορικό των “ήξεις αφίξεις” για το διοικητήριο

Τον Μάιο του 2020 δημιουργήθηκε ένα άνευ προηγουμένου μπλέξιμο με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βυτινιώτη να δηλώνει πως εξετάζεται το νέο διοικητήριο να γίνει στην Ποσειδωνία και τον περιφερειάρχη μερικές ώρες αργότερα να δηλώνει πως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί “είναι μακριά (σ.σ. !) από το κέντρο της πόλης. Για να μην σας; κουράζουμε δείτε παρακάτω τι είχε γίνει τότε.

Νέο Διοικητήριο Κορινθίας: Στην Ποσειδωνία, στο 6ο Σύνταγμα, ή κάπου αλλού;

26 ημέρες αργότερα (!!!), τον Ιούνιο του 2020, με έναν φάκελο υπό μάλης, ο κ. Νίκας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο κατέθεσε ένα υπόμνημα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) με όλα τα μεγάλα έργα που σχεδίαζε για την περιφέρεια. Ανάμεσα σε αυτά και το νέο Διοικητήριο, με χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης, στην Ποσειδωνία!

Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι (Αύγουστος 2020) ξεκίνησαν μια σειρά από εργασίες στην Ποσειδωνία ώστε να «ισοπεδωθεί» ο χώρος και να καθαριστεί από τα ετοιμόρροπα κτίρια για να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των κτιρίων στο στρατόπεδο Ποσειδωνίας (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προχωρά ταχύτατα το νέο διοικητήριο – Αρχές του 2021 η δημοπράτηση

Ο καθαρισμός του χώρου στο στρατόπεδο ολοκληρώθηκε, αλλά στις αρχές του 2021, όταν δηλαδή θα έπρεπε να ξεκινήσει η δημοπράτηση, ο κ. Νίκας φάνηκε να υπαναχωρεί, δηλώνοντας ότι δεν θα πάει κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου και –υπαινίχθηκε- ότι θα αναζητηθεί άλλος χώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήξεις, αφήξεις από τον Παναγιώτη Νίκα για το διοικητήριο στην Ποσειδωνία

Είχε προηγηθεί μία ακόμα συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου όπου (ύστερα από μακρά συζήτηση) επικαιροποιήθηκε η παλαιότερη απόφαση (επί διοίκησης Πνευματικού και με την σύμφωνη τότε γνώμη και της παράταξης Νανόπουλου) το νέο διοικητήριο να γίνει στο 6ο ΣΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Είναι προφανές πως ο κ. Νίκας επιχείρησε να ισορροπήσει κάπως ανάμεσα στην δική του εκπεφρασμένη θέληση να γίνει το διοικητήριο στην Ποσειδωνία και στην άρνηση του δήμου Κορινθίων. Η εξέλιξη με την παραχώρηση του 50% από το 6ο ΣΠ στον δήμο φαίνεται να απλοποιεί τα πράγματα, καθώς δίνει την δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει όντως στην δημιουργία ενός στρατοπέδου εκεί (αν και όταν η παραχώρηση ολοκληρωθεί, αν και όταν φύγουν οι δύο δομές που θα παραμείνουν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια εκεί).

Πέρα, ωστόσο, από αυτό υπάρχει και ένα ερώτημα για τον δήμο Κορινθίων. Όποια κι αν είναι η άποψη που έχει κανείς για την χωροθέτηση του νέου διοικητηρίου, υπάρχει στ αλήθεια περιθώριο για την πόλη να χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος, αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής;  

Το ιστορικό της Ποσειδωνίας

Η συζήτηση για το νέο διοικητήριο πιθανότατα δεν θα γινόταν σήμερα, αν δεν είχαν προκύψει οι εκλογές του 2009, γιατί το διοικητικό κέντρο του νομού θα είχε ήδη συμπληρώσει σχεδόν δέκα χρόνια ζωής. Για να δουμε το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, ανατρέξαμε σε εκδόσεις αρχείου της εφημερίδας «Πολίτης της Κορινθίας» που είχε παρακολουθήσει το θέμα.

Από τον Φεβρουάριο κιόλας του 2004 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Θόδωρος Κοτσώνης επέδωσε στον τότε νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, την επιστολή παραχώρησης του στρατοπέδου «Τζαναβάρα» στην Ποσειδωνία. Από την συνολική έκταση 10 στρεμμάτων του στρατοπέδου παραχωρήθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας τα 7 στρέμματα, για την ανέγερση διοικητηρίου, ενώ η λοιπή έκταση παρέμεινε στο ΥΕΘΑ για να πολεοδομηθεί υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Για να προχωρήσει το έργο και να δημιουργηθούν όροι δόμησης, καθώς η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλης, έγινε ειδικό Ρυμοτομικό Σχέδιο με υπογραφή Σουφλιά. Αμέσως μετά αναζητήθηκε χρηματοδότηση με τον κ. Ταγαρά να καταλήγει στην λύση της ΣΔΙΤ. Πράγματι, τoν Φεβρουάριο του 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέβαλε αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου (μαζί με άλλα τρία διοικητήρια σε Τρίκαλα, Αχαΐα και Φθιώτιδα), μέσω ΣΔΙΤ.

Μετά την απαραίτητη προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 η πρώτη φάση της δημοπρασίας, με τη συμμετοχή έξι επενδυτικών σχημάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν τα 35.000.000 € (μετά την έκπτωση θα έφτανε περίπου τα 25 εκατ.), στα οποία περιλαμβανόταν και το συνολικό κόστος συντήρησης (προληπτική, διορθωτική συντήρηση και βαριά συντήρηση, τεχνική λειτουργία, καθημερινή τεχνική διαχείριση και επιστασία για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των συστημάτων, την φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου κ.λπ) για 26 χρόνια, που ήταν και ο συμβατικός χρόνος της Σύμπραξης.

Ειδικότερα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που επελέγη ανέλαβε
– τη σύνταξη του συνόλου των μελετών,
– το σύνολο των εργασιών κατασκευής των κτιριακών υποδομών του Έργου και ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,
– τη χρηματοδότηση του Έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια και
– την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης

Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα προβλεπόταν η κατασκευή τριώροφου κτιρίου επιφανείας 10.445 τ.μ. και δύο υπογείων επιφάνειας 10.400 τμ (γκαράζ 250 θέσεων και βοηθητικοί χώροι) για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας. Οι εργασίες κατασκευής επρόκειτο να ξεκινήσουν στο τέλος του 2009 και να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2011. Δημιουργήθηκε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού από την ΑΒΑΞ με τρία ειδικά γραφεία (Νομικό, Τεχνικό και Οικονομικό) που θα αναλάμβαναν όλο το βάρος για την κατασκευή. Για τον τελικό υπολογισμό των πληρωμών που θα καταβάλλονταν από το Δημόσιο στην ΕΕΣ που θα αναλάμβανε το Έργο, θα λαμβάνονταν υπόψη και τα έσοδά της ΕΕΣ από την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων του Διοικητηρίου, τα οποία και θα μείωναν το ύψος των πληρωμών αυτών. Το οριστικό ποσό που θα κατέβαλλε το Δημόσιο θα καθορίζονταν από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του Έργου.

Πάνος Μπεγλίτης – Newsbeast

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την υπογραφή της σύμβασης, με την JP ΑΒΑΞ «έσκασαν» οι εκλογές του 2009. Η υπογραφή «πάγωσε» και πέρασε στην επόμενη κυβέρνηση, στην οποία αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Παναγιώτης Μπεγλίτης. Ο κ. Ταγαράς επικοινώνησε με τον κ. Μπεγλίτη και του ζήτησε να «πιέσει», ώστε να υπογραφεί η σύμβαση από τον νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Λεωνίδα Κορρέ. Όμως ο τότε ΑΝΥΕΘΑ δεν προχώρησε το θέμα επικαλούμενος ιδεολογικές αποκλίσεις της νέας κυβέρνησης με τις ΣΔΙΤ! Έτσι, το έργο πάγωσε και το διοικητήριο δεν έγινε ποτέ. Όταν δύο χρόνια αργότερα επανήλθε η κυβέρνηση Σαμαρά με τον Νίκο Ταγαρά στη θέση του βουλευτή και υπουργού (και παρά το γεγονός πως ο Νίκος Μαντζούφας είχε παραμείνει στην θέση αυτή) η χώρα είχε μπει πια στον φαύλο κύκλο της επιβίωσης από την οικονομική κρίση και κάθε τέτοια συζήτηση για το έργο θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί.  

Tην διάβρωση των ακτών της Κορινθίας έθεσε στον Μητσοτάκη ο Νίκας – Τι άλλο συζήτησαν περιφερειάρχης και πρωθυπουργός

Previous article

Οι Αλκυονίδες μας συστήνουν τους καλλιτέχνες της Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.