ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Οι υποπαραλλαγές της Ομικρον φουντώνουν τα κρούσματα -Η πρόβλεψη και οι συστάσεις των ειδικών

0

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν χθες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, την ώρα που ήδη οι επιστήμονες έχουν κάνει λόγο για έλευση του 6ου κύματος πανδημίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ μία μέρα πριν τα κρούσματα ανέρχονταν στα 4.832.

Όλα αυτά, τη στιγμή που παγκοσμίως τείνουν να επικρατήσουν οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον», οι οποίες ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιταλό καθηγητή Ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «η υποπαραλλαγή Oμικρον ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου». Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».

Επίσης, ο Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν», αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας που προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».

Προβληματισμός, αλλά με ψυχραιμία
Πάντως, την ίδια ώρα οι ειδικοί στη χώρα μας παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά με ψυχραιμία, καθησυχάζοντας τους πολίτες.

«Τα μοντέλα μέχρι και τουλάχιστον τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές. Από το σύνολο των στοιχείων φαίνεται ότι θα κινούμαστε μεταξύ 150 και 200 νοσηλειών στις ΜΕΘ. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας,

Οι τρεις πιθανότερες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές -Τα σενάρια που συζητιούνται

Previous article

Καιρός: Αγριεύει ο καύσωνας, έρχεται 10ήμερο θερμό «κύμα»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.