ΚΑΙΡΟΣ

«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές από το Meteo: Έρχεται πενθήμερο – «μπαρούτι» με ανέμους και ζέστη [χάρτες]

0

«Καμπανάκι» για σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, τις προσεχείς ημέρες, σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας σημαίνει το meteo.gr.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα από την Τετάρτη 20.07.2022 έως και τουλάχιστον την Κυριακή 24.07.2022.

Αιτία αποτελούν οι σημαντικά ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (>6 μποφόρ) που θα πνέουν έως και την Πέμπτη 21.07.2022, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (>37-38 C) και την επικράτηση περισσότερο ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών πλησιάζοντας το Σαββατοκύριακο 23 – 24.07.2022.

Ειδικότερα, για την Τετάρτη 20.07.2022 (Εικόνα 1):

• Πολύ υψηλό δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Χίο, Ικαρία, Ν. και Αν. Κρήτη, και τοπικά σε Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα, Σαμοθράκη, Λέσβο, Σάμο, Σκύρο, Κάσο και Κάρπαθο.
• Υψηλό δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε σε Θράκη, Λήμνο, και τοπικά σε Β. Εύβοια.
• Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., περιοχές όπου ο άνεμος θα πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. 
• Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο, όπου η αλληλεπίδραση του ανέμου με τοπογραφικά χαρακτηριστικά (π.χ., χαράδρες) μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες εντάσεις ανέμου, συνοδευόμενες από πολύ ισχυρές ριπές. 

Επισημαίνεται ότι την Τετάρτη 20.07.2022, υψηλή επικινδυνότητα τροφοδοτούμενη κύρια από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένουμε σε Ηλεία, Αχαϊα, Μεσσηνία, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία.

Για την Πέμπτη 21.07.2022 (Εικόνα 2):

• Πολύ υψηλό θα διατηρηθεί το δυναμικό εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική, Ν. Εύβοια, Λακωνία, Κυκλάδες, Χίο, Ν. και Αν. Κρήτη, και τοπικά σε Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.
• Υψηλή επικινδυνότητα τροφοδοτούμενη κύρια από το συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένουμε σε Ηλεία, Αχαϊα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Έβρο και Σάμο. 

Εξετάζοντας περισσότερο μεσοπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr επισημαίνει ότι:

• Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες (τοπικά ενισχυμένοι άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία) θα διατηρηθούν και την Παρασκευή 22.07.2022. Επιπροσθέτως, η άνοδος της θερμοκρασίας και η επικράτηση περισσότερο ξηρών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ υψηλά έως και πιθανά ακραία επίπεδα επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23 – 24.07.2022, καθώς οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα ανεβάσουν την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων σε κρίσιμα επίπεδα.  
• Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα μεταβαίνει σε παρατεταμένη περίοδο επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών (>37 C) και χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, η οποία φαίνεται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και το τέλος του μήνα. Οι συνθήκες αυτές αναμένουμε να αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων, καθιστώντας ευκολότερη την ανάφλεξη τους και τη διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την παρουσία ακόμα και ελαφρώς ενισχυμένων ανέμων, η επικινδυνότητα αυξάνεται σε ακραία επίπεδα.

ΣΟΚ! Πρώτη πανελλαδικά η Κορινθία σε κρούσματα, σε μη τουριστικές περιοχές

Previous article

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Καίγονται αυλές σπιτιών στο Ντράφι -Εκκενώνεται η περιοχή

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΑΙΡΟΣ