ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ : ΄Εκθεση “BioMuse: από τα θραύσματα των οστών, στις ιστορίες των ανθρώπων “

0

Η περιοδική έκθεσηBioMuse «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» υλοποιείται σε συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας, που στόχο έχει την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Κεντρική ιδέα του έργου είναι η αφήγηση ατομικών βιογραφιών, που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.

H δημιουργία των «ατομικών βιογραφιών» βασίζεται στην εφαρμογή αναλυτικών και απεικονιστικών τεχνολογιών αιχμής με σκοπό την ανασύσταση της καθημερινής ζωής, της διατροφής και της γενετικής ιστορίας των ατόμων.

Η έκθεση αναδεικνύει και ενσωματώνει τα αποτελέσματα της έρευνας με σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα. Περιλαμβάνει εκθεσιακές επιφάνειες με ατομικές βιογραφίες, διαδραστική εφαρμογή με πληροφορίες για τις βιογραφίες και την έρευνα σε επαυξημένη πραγματικότητα και οπτικοακουστική παραγωγή.

Μία από τις δέκα βιογραφίες που έχει δημιουργηθεί αφορά σε οστεολογικό υλικό από την Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα της αρχαίας Τενέας, που διεξάγεται στο ΧιλιομόδιΚορινθίας υπό την διεύθυνση της δρ. Έλενα Κόρκα.

            Στο πλαίσιο εφαρμογής νέων μεθόδων έρευνας και τεχνολογίας, το ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Τενέας έχει αναπτύξει όλα τα χρόνια μια σταθερή συνεργασία με το εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη Διευθύντριά του δρ.Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που προέκυψε από τις ανασκαφές της Αρχαίας Τενέας, τόσο μακροσκοπικά όσο και με τη χρήση νέων μεθόδων έρευνας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει αποδώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων στην αρχαία πόλη της Τενέας.

1η Οκτωβρίου τα αποκαλυπτήρια της προτομής Τρικούπη στην Διώρυγα

Previous article

Πέθανε ο σπουδαίος Κώστας Καζάκος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.