ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα γίνει η επιδότηση του ρεύματος το σχέδιο -Διπλές ανακοινώσεις αύριο

0

Διπλά αποκαλυπτήρια, με διαφορά 24 ωρών, φανερώνουν τον οδικό χάρτη των επιβαρύνσεων και των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τους επόμενους μήνες.  

Ως τα μεσάνυχτα, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν τις χρεώσεις για τον Οκτώβριο, με τον πέλεκυ της ΡΑΕ να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όσων καθυστερούν σκοπίμως. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρυθμιστική Αρχή με επιστολή της κατακεραύνωσε όσους παρόχους ανακοινώνουν τιμοκαταλόγους μετά την παρέλευση της 20ης κάθε μήνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκομίζουν αθέμιτο αντι-ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που συνίσταται στη δυνατότητα επανασχεδιασμού της εμπορικής πολιτικής τους, εν γνώσει των (ήδη δημοσιευμένων) τιμολογίων των ανταγωνισμών τους. 

Χαμηλότερα κατά 0,10 ευρώ τα τιμολόγια Οκτωβρίου
Μετά το σοκ των χρεώσεων του Σεπτεμβρίου, που απαίτησε τη δραστική παρέμβαση της Πολιτείας με επιδοτήσεις- μαμούθ 1,9 δισ ευρώ, οι ανακοινώσεις για τον Οκτώβριο αναμένονται πιο «εύπεπτες», καθώς υπολογίζεται ότι τα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα είναι περίπου 10 λεπτά χαμηλότερα. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι άλλος από την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά περίπου 34% μέσα σε ένα μήνα. 

Ωστόσο, οι καταναλωτές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τις τελικές χρεώσεις του ρεύματος, το πρωί της Τετάρτης, οπότε και αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο μοντέλο των κρατικών επιδοτήσεων. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι χαμηλές καταναλώσεις- δηλαδή ως 400 με 500 κιλοβατώρες- θα επιδοτηθούν οριζόντια.

Από εκεί και πάνω, θα ισχύσουν 2 ή 3 κλιμάκια καταναλώσεων, με την επιδότηση θα ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία, δηλαδή όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα πέφτει το ποσοστό επιδότησης. Όσο για το bonus επιδότησης, θα χορηγείται με εξοικονόμηση 10-15% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα, αλλά σε 4μηνη βάση, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.  

Η σημερινή χονδρική τιμή του ρεύματος επέστρεψε στα επίπεδα των 400 ευρώ, μετά από ένα… διάλειμμα τριών ημερών κι αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα των επιδοτήσεων για τους επόμενους πολλούς μήνες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, ότι ενώ η μέση τιμή σε αυτό το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022, διαμορφώνεται στα 267 ευρώ, από τον Ιούνιο και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησε το άγριο παιχνίδι με τους αγωγούς του φυσικού αερίου, η μέση τιμή ανέβηκε περίπου 100 ευρώ.

Συμπέρασμα; Όσο διαρκεί η κρίση του αερίου, τόσο τα τιμολόγια του ρεύματος θα “καίνε”, εκτός αν η Ευρώπη κάνει την έκπληξη και πάρει τις αυτονόητες αποφάσεις για την αποσύνδεση φυσικού αερίου- ηλεκτρικού ρεύματος.  

(video) Σε αγώνα της Σέλτικ στην Σκωτία: Αντί ενός λεπτού σιγή, ενός λεπτού ανταρσία- “Αν μισείτε την βασιλική οικογένεια, χειροκροτήστε”

Previous article

Ανασκαφή στους Φιλίππους: Αποκαλύφθηκε πλατεία με πλούσιο διάκοσμο και εντυπωσιακό άγαλμα, σε φυσικό μέγεθος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.