ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αττική: Βόμβα για παράνομη καύση εισαγόμενων απορριμμάτων

0

Βόμβα για την παράνομη καύση απορριμμάτων στην Αττική έριξε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής ο Βασίλης Κόκκαληςαντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στενός συνεργάτης του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Προηγουμένως, ο Γ. Πατούλης επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων αποκλειστικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος!

«Η καύση απορριμμάτων γίνεται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια από τη τσιμεντοβιομηχανία. Ξεκίνησε με την λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Από το 2017 καίγεται το RDF που παράγει το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης. Ενώ το 2017 καίγονται λάστιχα. Γίνεται εισαγωγή με κοντέινερ από την Αγγλία και καίγονται λάστιχα!», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, Β. Κόκκαλης.

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο και ποιος έδωσε την αδειοδότηση, καθώς ο ίδιος εποπτεύσει τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο Β. Κόκκαλης είπε: «Εάν δημιουργηθεί πρόβλημα στην Αττική, θα σας ενημερώσουμε. Δεν γίνεται σε καθημερινή βάση. Δεν θα πω δημόσια ποιες εταιρείες είναι, ούτε θα πω ονόματα δημόσια»!, πρόσθεσε ο Β. Κόκκαλης αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την καταγγελία του και παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πάντως, ο Β. Κόκκαλης ομολόγησε αυτό που δεν ήθελε να αποκαλύψει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης για το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης, αν και αναγκάστηκε να ανασκευάσει όταν η τέως περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου του διεμήνυσε ότι σε περίπτωση απόκρυψης τέτοιων στοιχείων από την Δικαιοσύνη και τις Αρχές αυτό είναι ποινικά κολάσιμο για τον ίδιο.

Προηγουμένως, όμως, ο Γ. Πατούλης επέλεξε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Οι παρατάξεις που μας κατηγορούν ότι φέρνουμε την καύση των απορριμμάτων λένε ψέματα!». «Πουθενά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) δεν αναφέρουμε την ενεργειακή αξιοποίηση. Αυτό αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι την Περιφέρεια Αττικής. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονάδα καύσης», είπε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Αλλά ακόμη και να θέλαμε, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να χωροθετήσει μονάδα καύσης, τότε χρειάζεται νέο ΠΕΣΔΑ».

Παράλληλα, ο Γ. Πατούλης για να υπερασπιστεί το μετέωρο σχεδιασμό του αναφορικά με την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας βιοαπαβλήτων και ανακύκλωσης επέλεξε να επιτεθεί στους δημάρχους για την υπόδειξη χώρων. «Σε αυτούς τους λίγους που λένε ότι δεν έγινε διαβούλευση (σ.σ. για τις χωροθετήσεις) σε επίπεδο Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έχω να πω ότι λένε ψέματα!», είπε ο Γ. Πατούλης. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις ημερίδες που διοργάνωσε, παραγνωρίζοντας ότι δεν είχαν μορφή συγκροτημένου διαλόγου, που να συνιστά διαβούλευση.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «δύναμη αλήθειας, συνέπειας και έργου», ο Γ. Πατούλης επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στον μετέωρο σχεδιασμό του αποκαλώντας τους «δυνάμεις ψεύδους, αδράνειας και λαϊκισμού». Όμως, για το κομβικό ζήτημα των χωροθετήσεων, ο Γ. Πατούλης παρέπεμψε στην ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τις μονάδες Κεντρικού τομέαΝοτιοανατολικής Αττικής και του Βορείου Τομέα.

Πάντως, ο ένας από τους μελετητές της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΠΕΣΔΑ παραδέχθηκε ότι προχωρά σε διαγωνισμό για την κεντρική μονάδα Αττικής χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χώρος, όπου θα γίνει η εγκατάσταση, ούτε και η ακριβής δυναμικότητα της μονάδας.

Τέλος, επιχειρώντας να ξεγλιστρήσει από το ζέον ζήτημα της προοπτικής χρήσης καύσης απορριμμάτων, ο Γ. Πατούλης εστίασε στις δράσεις διαλογής της πηγής των βιοαποβλήτων και αναφέρθηκε στην προμήθεια μαμούθ κόστους 98,29 εκατ. ευρώ για απόδοση 15.500 κάδων βιοαποβλήτων στους Δήμους, 580 υπόγειων γωνιών ανακύκλωσης, 130 κέντρων ανακύκλωσης, 226 οικίσκων ανακύκλωσης.

Ο ίδιος είπε ότι ο εξοπλισμός διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης έχουν αποδοθεί ήδη σε 11 δήμους και στο σύνολο των 66 Δήμων ο εξοπλισμός θα αποδοθεί πριν το καλοκαίρι του 2023.

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για την επιστράτευση Πούτιν και τις απειλές του για πυρηνικά

Previous article

Βροχές βλέπει το απόγευμα στην Κορινθία η ΕΜΥ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.