ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: αυτή είναι η αλήθεια για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών

0

Με μία ανακοίνωσή του στα social media ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης επιχειρεί να απαντήσει στις αιτιάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και να ενημερώσει τους δημότες για τους λόγους που οδήγησαν στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών.

Θυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο, πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αύξηση των δημοτικών τελών, κατά 63% για το Ξυλόκαστρο και κατά 50% για το Δερβένι, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να υπερβεί το πρόβλημα της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς την ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, από 1,25 ευρώ ανά τετραγωνικό και ανά έτος η τιμή πάει στο 2,04 για το Ξυλόκαστρο, ενώ για το Δερβένι από 1,25 πάει στο 1,90. Έτσι, για παράδειγμα, ένα σπίτι 100 τετραγωνικών που πλήρωνε 125 ευρώ το χρόνο, θα πληρώνει πλέον 204 στην Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου, ενώ στην Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης θα πληρώνει 190.

Ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αν δεν γίνει η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών τότε η εταιρεία θα πληρωθεί βάζοντας χέρι στους ΚΑΔ των δήμων και παίρνοντας τα χρήματα από όπου βρει. Σε μια τέτοια περίπτωση η λειτουργία των δήμων και ειδικά ενός μικρού δήμου όπως ο δήμος Ξ-Ε  ουσιαστικά σταματά.

«Αυτή είναι η αλήθεια για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Για τον ηλεκτροφωτισμό και τα απορρίμματα μπορεί να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟΝ ό,τι πληρώνει ο δημότης. Ούτε ευρώ παραπάνω!!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Οι Δήμαρχοι της Κορινθίας ανακοίνωσαν από τον Ιούλιο την αναγκαστική αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών στους Δήμους τους.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: H Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε προ ετών να προχωρήσει σε κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων όλων των Δήμων μέσω της δημιουργίας τριών εργοστασίων στα όρια της. Η συμφωνία της αναδόχου εταιρείας με τους Δήμους μέσω του ΦΟΔΣΑ προβλέπει τον πενταπλασιασμό του κόστους για κάθε Δήμο

1. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΡΑ;

Ο Δήμος μας υποχρεούται να αποστέλλει τα απορρίμματά του από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με απόφαση του Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) η εταιρεία εφόσον δεν λάβει τα χρήματα μέσω των ανταποδοτικών τελών θα μπορεί να τα πάρει μέσω των ΚΑΔ των Δήμων. Σε αυτό το ενδεχόμενο παύει η οικονομική λειτουργία του Δήμου σε όλους τους τομείς.

2. ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ;

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος εναποθέτει τα απορρίμματά του στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου με κόστος 23-25€/τόνο. Με την έναρξη της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Τρίπολη το κόστος εκτοξεύεται στα 120€/τόνο. Το Δημοτικό Συμβούλιο για να αντισταθμίσει αυτή την αύξηση αποφάσισε την αύξηση στα δημοτικά τέλη κατά 2-4,5€/μήνα για ακίνητα έκτασης 70τ.μ.

3. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ Ή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ;

Για να μπορούσαν να προχωρήσουν αυτές οι λύσεις θα χρειάζονταν υλικό και κάδοι. Ο Δήμος μας έχει καταθέσει εδώ και δυο χρόνια προτάσεις και για βιοαπόβλητα και για υπογειοποίηση κάδων, αλλά δεν έχει απαντηθεί καμία. Δυστυχώς, κανένας Δήμος στην Κορινθία δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει την ανακύκλωση, ελλείψει πόρων.

4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ;

Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου από το 2012 δεν ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, αλλά στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…

Ο Δήμος θα χρειαστεί περίπου 1.500.000€ επιπρόσθετα για να καλύψει τις αυξήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων και την ενέργεια. Για το λόγο αυτό ο Δήμος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών και η αύξηση αυτή για ένα ακίνητο 70 τ.μ. θα κυμαίνεται από 2 έως 4,5€ το μήνα…»

Special Olympics: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι πανελλήνιοι αγώνες στο Λουτράκι 

Previous article

Στην Κόρινθο το απόγευμα ο Λυκουρέντζος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.