ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: «Βραχνάς» το κόστος των ΥΚΩ – Πως μας παίρνουν πίσω την επιδότηση στο ρεύμα

0

Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος έχουν περιορίσει σημαντικά το κόστος για τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και ενώ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ακολουθεί πορεία αποκλιμάκωσης, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά μέσω της αθόρυβης αναπροσαρμογής προς τα πάνω των χρεώσεων χρήσης συστήματος και των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας).

Πρόκειται για τις αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που καταγράφονται σε διακριτή στήλη στο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος και οι οποίες είναι κοινές για όλους τους παρόχους. Έτσι, ένα μέρος της ελάφρυνσης για να μετριαστούν οι υπέρογκες αυξήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς το ροκανίζουν οι αυξήσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Από 1ης Σεπτεμβρίου οι μοναδιαίες χρεώσεις για όλες τις κατηγορίες καταναλώσεων (νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις) υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο χαμηλής τάσης από 6,35 ευρώ/μεγαβατώρα ανέβηκαν σε 9,78 ευρώ/μεγαβατώρα.

Και εάν οι αναπροσαρμογές των χρεώσεων χρήσης συστήματος ήταν εν πολλοίς εύλογες και αναμενόμενες τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των δαπανών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, οι αυξήσεις που ακολούθησαν από 1ης Νοεμβρίου στις χρεώσεις ΥΚΩ ήρθαν απρόσμενα και κόντρα στις αναμενόμενες μειώσεις που θα έφερναν οι διασυνδέσεις.

Κι αυτό γιατί με την ολοκλήρωσή τους θα έπρεπε να απαλλάσσουν τους καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές που πληρώνουν για να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος λειτουργίας των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020), οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ετησίως. Με τη διασύνδεση Κρήτης, αντίστοιχα, οι ΥΚΩ θα πρέπει να μειωθούν κατά 380 εκατ. το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας Κρήτης – Πελοποννήσου).

Θα έπρεπε δηλαδή οι ΥΚΩ να έχουν μειωθεί ήδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Αντ’ αυτού με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι χρεώσεις ΥΚΩ αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω για την πλειονότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μεταφέροντας συνολικά στους καταναλωτές μια πρόσθετη επιβάρυνση που υπολογίζεται περί τα 300 εκατ. ετησίως.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν να δημιουργηθεί ένας αποθεματικός λογαριασμός ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων. Για τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, η χρέωση ΥΚΩ από τα 6,9 ευρώ/ μεγαβατώρα αυξήθηκε από 1ης Νοεμβρίου στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα.

Υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης του οδικού έργου Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά προϋπολογισμού 7.640.000 ευρώ

Previous article

Παραδόθηκε ο κόμβος στο Γκά, αλλά η αγωνία των οδηγών παραμένει…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.