ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ δήμου Κορινθίων και Αρμενίας – Τι λέει η επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής

0

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε ανάμεσα στην Αρμενία και τον δήμο Κορινθίων η απόφαση του δήμου να συνάψει πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας (μεταξύ άλλων πόλεων) με την πόλη Σουσί, της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Πρόκειται για μία διαφιλονικούμενη πόλη μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, η οποία είναι ιστορική για την αρμενική πλευρά.

Η οργή των Αρμενίων εκφράζεται με την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, καθώς και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Να δούμε τι λέει η επιστολή, αλλά και την πρώτη αντίδραση του κ. Νανόπουλου, ο οποίος μίλησε στο korinthia.net.gr

Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2022
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων,

Με μεγάλη απογοήτευση αλλά και έντονη δυσφορία πληροφορηθήκαμε από τα ειδησεογραφικά μέσα του Αζερμπαϊτζάν, για το πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της πόλης της Κορίνθου και του Αζερμπαϊτζάν, με την πόλη Σουσί του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κορινθίων κ. Γεώργιος Μπακάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου και του Δήμου Κορινθίων, συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο ιστορικών πόλεων στη Νότια Κορέα, όπου και υπεγράφη το πρωτόκολλο, μεταξύ της ελληνικής και της αζερικής αντιπροσωπείας.

Μια ενέργεια, που δυστυχώς δεν τιμά την αρχαία πόλη της Κορίνθου, αλλά ούτε και τους κατοίκους της , που έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρωπιστικά θέματα και ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πόλη Σουσί αποτελεί ιστορικό αρμενικό έδαφος, από τα αρχαία χρόνια. Είναι σύμβολο των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και αντανακλά την δύναμη για αναγέννηση και το πάθος για ελευθερία και ανεξαρτησία του ηρωϊκού λαού μας.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου των 44 ημερών, το Σουσί πέρασε στην παράνομη κατοχή του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έκτοτε προσπαθεί να επιβάλει μια δική του, εντελώς στρεβλή εκδοχή της ιστορίας, παραπληροφορώντας και παραποιώντας την ιστορική αλήθεια.

Η κοινή επίθεση Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ίδια συμμαχία εξακολουθεί να στοχοποιεί με κάθε τρόπο την Αρμενία και τους Αρμένιους του Αρτσάχ, με στρατιωτικές επιθέσεις, οικονομικό αποκλεισμό και απάνθρωπες τακτικές, ενώ στις συναλλαγές του με άλλες χώρες παρουσιάζεται υποκριτικά ως υπέρμαχος της ειρήνης, προσδοκώντας σε συνεργασίες για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Είναι απορίας άξιο πως οι αρχές μιας ιστορικής πόλης όπως η Κόρινθος, που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήταν από τις πρώτες που υποδέχτηκαν Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες, φιλοξενώντας χιλιάδες ορφανά, θύματα της τουρκικής θηριωδίας, επιδιώκει να συνεργαστεί με τους συνεχιστές της πολιτικής των γενοκτονιών, που τόσα δεινά επέφεραν στους δύο λαούς μας.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε και να προβείτε στην ακύρωση της επικείμενης συμφωνίας

Με τιμή
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

Μιλώντας στο korinthia.net.gr ο κ. Νανόπουλος εξήγησε ότι ο δήμος υπέγραψε με διαφορετικές πόλεις την πρόθεση συνεργασίας και όχι την συνεργασία. Παραδέχτηκε ότι δεν έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέα τοποθέτηση για το θέμα…

Άνοιξε τις πύλες της η Peloponnisos Expo: “Άριστη η συνεργασία Επιμελητηρίων – Περιφέρειας”, είπε ο Νίκας

Previous article

Ξεκίνησε η δίκη για την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.