ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξάνονται οι καρυδιές στην Κορινθία

0

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η καλλιέργεια της καρυδιάς στην Κορινθία, όπου καλλιεργείται ακόμα η ελληνική ποικιλία Βασιλική Καρυδιά. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας, που εμπλουτίζεται και με νέες ποικιλίες, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πολλές δυνατότητες εμπορίας.

Ο παραγωγός Κώστας Καρούσιος, αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, σημειώνει στην «Υπαιθρος Χώρα»:

«Εμείς, εδώ στην Κορινθία, έχουμε την παραδοσιακή Βασιλική που έδινε και αρκετά χρήματα σαν ξύλο, αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα. Τώρα, τελευταία, φυσικά, έχει πέσει η ζήτηση, ειδικά όταν άρχισαν και οι εισαγωγές από Ισραήλ και Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργούνται και οι ξένες ποικιλίες Τσάντλερ και Fernett και πολλαπλασιάζεται η καλλιέργειά τους. Τα στρέμματα αυξάνονται, κατά συνέπεια και η παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα των ξένων καλλιεργειών, ο Κώστας Καρούσιος δηλώνει ότι «είναι όψιμης άνθισης και αυτό βοηθά στο να μην παθαίνουν ζημιά από τον παγετό, ενώ η παραγωγή είναι μεγαλύτερη. Η αγορά ζητά φυσικά την ντόπια ποικιλία, η οποία, αν και είναι πιο δύσκολη στο σπάσιμο, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο πλούσια σε έλαια».

Σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών και τη συγκομιδή, υπογραμμίζει ότι «αυτή η χρονιά ήταν πολύ καλή σε επίπεδο παραγωγής.

Αυτό, όμως, που φαίνεται είναι ότι σε μερικά χρόνια η Βασιλική Καρυδιά θα έχει συρρικνωθεί, εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αν και η παραγωγή ήταν καλή, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν μείνει ποσότητες. Η τιμή της Βασιλικής είναι 2-3 ευρώ και των ξένων ποικιλιών είναι 3-5 ευρώ».

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκ από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση -«Ανυπόστατα ψεύδη» απαντά ο π. Αντώνιος

Previous article

Έτοιμο το νέο δίκτυο αποχέτευσης στο Βέλο – Υποχρεωτική η σύνδεση, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.