ΥΓΕΙΑ

Ψυχρός πόλεμος γιατρών – κυβέρνησης για το άρθρο 10 – Ανακοίνωση από τον ΙΣΚ

0

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα φαίνεται πως μπαίνουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον ιατρικό κόσμο. Μετά την ανακοίνωση με την οποία καταθέτουν την αντίθεσή τους στην εξαίρεση του αντιγριπικού εμβολίου από την συνταγογράφηση, ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, ακολουθώντας την γραμμή που έχει χαράξει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και άλλες ιατρικές κοινότητες ανά την Ελλάδα εξέδωσε και αυτός ανακοίνωση για το νομοσχέδιο, που αφορά τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια υγεία.

Όπως αναφέρεται, με το νομοσχέδιο “επιχειρείται περαιτέρω υποτίμηση του ιατρικού έργου”, ενώ ζητείται η απόσυρση του άρθρου 10, που προβλέπει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάθεση και ενδεχομένως η ψήφιση με τη παρούσα δομή, του νομοσχεδίου δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη Βουλή,εντείνει τη κρίση στη Δημόσια Υγεία, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια από την επέλαση της πανδημίας. Η διεύρυνση της κρίσης οφείλεται σε βεβιασμένες κινήσεις μη μελετημένες ορθολογιστικά, οι οποίες όπως προωθούνται, «τελειώνουν» τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας όπως τον γνωρίζαμε.

Με μια σύντομη διαβούλευση, τη ίδια περίοδο που οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας ήταν εν μέσω εκλογικής περιόδου, επιχειρείται περαιτέρω υποτίμηση του ιατρικού έργου:

  • Πενιχρή αύξηση βασικού μισθού
  • Προσθήκη επιδόματος σε ειδικά τμήματα (ΤΕΠ,ΜΕΘ), που θα φορολογείται
  • Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Άρθρο 10: πλήρης διατάραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ωθώντας τους ιατρούς ΕΣΥ να εργαστούν παραπάνω για να αυξηθεί το εισόδημά τους και οδηγώντας τους στο απόλυτο burn-out

Οι τομές στην Υγεία γίνονται όταν έχει δομηθεί σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

  • Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση αποδοχών
  • Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών. Κατάργηση της φορολόγησης άνω των 7 εφημεριών.
  • Μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει πληρότητα και αυτονομία στα τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Διατήρηση της μονιμότητας, αλλά με εφαρμογή ουσιαστικής και πραγματικής αξιολόγησης

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκ του νόμου, είναι επίσημοι συνομιλητές και σύμβουλοι της πολιτείας. Σε αυτή τη βάση, ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας προτείνει την απόσυρση του άρθρου 10 και την άμεση συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων. Σε αντίθετη περίπτωση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως θα λάβει αποφάσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του.

Φράγμα Ασωπού: Τι συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο – οι θέσεις των παρατάξεων και των αγροτών

Previous article

Που θα γίνουν τα 7 πάρκα τσέπης στην Κόρινθο – φωτό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ