ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Δημοτικές εκλογές: Ποιοι, τι, που, πως και πόσο – Πως σχηματίζεται μέχρι στιγμής ο χάρτης των εκλογών – Ο δήμος Κορινθίων

0

Είναι αλήθεια πως οι δημοτικές εκλογές είναι ακόμη μακριά, καθώς προσδιορίζονται για τις 8 Οκτωβρίου του 2023. Ωστόσο, σε κάθε δήμο φαίνεται πως αναπτύσσεται μία δυναμική όχι μόνο με ανακοινώσεις καθόδου των υποψηφίων αλλά και με ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων.

Στο Koritnhia.net.gr θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τι γίνεται σε κάθε δήμο ξεχωριστά, ξεκινώντας από τον δήμος Κορινθίων.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Στον δήμο Κορινθίων μέχρι αυτή την στιγμή φαίνεται να πηγαίνουμε σε μάχη μεταξύ δύο συνδυασμών, της «Συμμαχίας Πολιτών» του νυν δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου και της «Πνοής Δημιουργίας» του Νίκου Σταυρέλη. Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ήδη ανακοινώσει 46 ονόματα ο κ. Νανόπουλος και 43 ονόματα ο κ. Σταυρέλης. Και οι δύο συνδυασμοί είναι επίσης αρκετά ανανεωμένοι, ενώ έχουν κάνει και «μεταγραφές» τόσο αναμεταξύ τους, όσο και από την παράταξη Πνευματικού.

Ο τέως δήμαρχος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι δύσκολα θα καταφέρει να συμπληρώσει συνδυασμό, με δεδομένο ότι χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 121 υποψήφιοι, ενώ ήδη όλοι σχεδόν οι σύμβουλοί του έχουν μετοικήσει. Από τους επτά μόνον η κυρία Λύτρα και ο κ. Μπουρσέ τού έχουν απομείνει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελευταία στιγμή να καταφέρει να συγκεράσει δυνάμεις και να βρει τον τρόπο να είναι υποψήφιος, έχοντας ως στόχο όχι να ξαναδιεκδικήσει την δημαρχία, αλλά να εμποδίσει τον Νίκο Σταυρέλη να φτάσει σε αυτήν.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Πρωτοπαππάς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών σε κάθε περίπτωση. Εδώ και μερικούς μήνες είναι σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν τελεσφορήσει και μάλλον δεν θα ολοκληρωθούν άμεσα, αφού πλέον όλος ο μηχανισμός του κόμματος έχει στρέψει το βλέμμα του στις εθνικές εκλογές. Και εδώ το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός ελάχιστων υποψηφίων, αλλά και ότι κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να στηριχτούν συνδυασμοί από τον ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, που έχουν προοπτική νίκης. Με άλλα λόγια; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νικητής των εκλογών και κάνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μάλλον απίθανο να μην στηρίξει τον Νίκο Σταυρέλη. Αν, όμως, κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές και κάνει αυτή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όλα ανατρέπονται…

Αν, πάντως, κατέβουν μόνον οι δύο συνδυασμοί (συν την Λαϊκή Συσπείρωση, που θα σχηματίσει ψηφοδέλτιο σε κάθε περίπτωση), τότε είναι σίγουρο πως θα έχουμε νικητή από την πρώτη Κυριακή. Και η κατάσταση αυτή την στιγμή μοιάζει εξαιρετικά ισορροπημένη ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Με τον νέο νόμο και μετά την απογραφή του 2021 το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων την περίοδο Ιανουάριος 2024 – Δεκέμβριος 2028 (πενταετία) θα έχει 35 συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ ελάχιστον ένα ΚΕΝΤΡΙΚΟ ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει ισάριθμους (35) υποψηφίους, από τους οποίους οι 14 να είναι γυναίκες. Κατά το μέγιστο μπορεί να έχει +150% υποψήφιους, δηλαδή 35 (+35+18), σύνολο 88 (35 γυναίκες).

Απο εκεί και πέρα ο δήμος Κορινθίων έχει 22 τοπικές κοινότητες, από τις οποίες πρέπει να έχει συνδυασμό, τουλάχιστον στις 18. Κάθε κοινότητα απαιτεί αριθμό υποψηφίων ανάλογα με τον πληθυσμό της, δηλαδή:

  • τουλάχιστον έναν υποψήφιο στο Στεφάνι, το μικρότερο χωριό.
  • τουλάχιστον τρεις (μία γυναίκα) στα 13 χωριά (Χιλιομόδι, Αγιοβασίλη, Αγιονόρι, Κλένια, Κουταλά, Περιγιάλι, Λέχαιο, Ξυλοκέριζα, Σολομό, Αγγελόκαστρο, Κατακάλι, Κόρφο, Αγιάνη) με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκους
  • τουλάχιστον πέντε (δύο γυναίκες) στα επτά χωριά (Αρχαία, Εξαμίλια, Κάτω Άσσο, Άσσο, Γαλατάκι, Αθίκια, Σοφικό) με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους, και
  • τουλάχιστον 11 (τέσσερις γυναίκες) στην τοπική κοινότητα Κορίνθου.

Συνολικά δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστον 121 υποψήφιοι (45 γυναίκες), σε ΌΛΑ τα ψηφοδέλτια και παρουσία σε 18 (τουλάχιστον) από τις 22 τοπικές κοινότητες.

Βέβαια, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, αν οι τέσσερις κοινότητες που δεν θα κατεβάσεις τοπικούς συμβούλους είναι η ΤΚ Κορίνθου (11), και τρεις ΤΚ όπου απαιτούνται τουλάχιστον 5 υποψήφιοι (3 Χ 5= 15), δηλαδή σύνολο 26, μπορείς να έχεις νόμιμο ψηφοδέλτιο σε 121-26, 95 συμβούλους.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ – ΒΟΧΑΣ: Με τον Τρωγάδη υποψήφια η Ελευθερία Παπαλέκκα

Previous article

Το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου συνεδριάζει στην Αρχαία Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.