ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινη Πόλη: τι λέει για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων στην Κόρινθο

0

Την πρώτη της δημόσια παρέμβαση έκανε σήμερα ο συνδυασμός “Πράσινη Πόλη” που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Η παρέμβαση αφορούσε την σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, που είχε ως θέμα συζήτησης την αποδοχή της υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα «Προμήθεια και εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου σε κτίρια του Δήμου Κορινθίων» με στόχευση τη σύνδεση των σχολείων με το φυσικό αέριο.

Με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε η Πράσινη Πόλη εκφράζει την διαφωνία της με αυτή την πρωτοβουλία και επισημαίνει ότι επιθυμεί τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια να πετύχουν ενεργειακές αναβαθμίσεις και καθαρές μορφές ενέργειας.

Ειδικότερα, στο δελτίο Τύπου τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος και γίνεται αναφορά στην τελευταία Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “που έθεσε Ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους και όπου ΔΕΝ προκρίνεται το φυσικό αέριο για τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός (καθώς θα αυξηθεί πολύ το κόστος χρήσης μέχρι το 2030) και περιβαλλοντικός (γιατί τα σχολεία πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα χρησιμοποιώντας καθαρά καύσιμα)”.

Και η Πράσινη Πόλη συνεχίζει θέτοντας τα ερωτήματα

– Γιατί δεν χρησιμοποιούνται πόροι και μελέτες στο αναμενόμενο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ και τη σειρά προγραμμάτων για τα δημόσια κτίρια ώστε να μπουν αντλίες θερμότητας και θερμοπροσόψεις στα σχολεία που είναι 250% αποδοτικότερες από τους καυστήρες φυσικού αερίου και η μόνωση θα μειώσει τις ανάγκες έως και 30%, άρα μειώνοντας ανταποδοτικά και τα δημοτικά τέλη;

– Γιατί να μην προσπαθήσουμε για τα προγράμματα αυτά για να τονώσουμε την τοπική οικονομία προσφέροντας νέα εργασία στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τοπικό κλάδο μονώσεων και αντλιών θερμότητας, που είναι ΤΟΠΙΚΑ επαγγέλματα; Εάν προχωρήσουμε στις αναβαθμίσεις σχολείων, θα δημιουργούνταν τουλάχιστον περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας τοπικά.

– Γιατί να μην ακολουθήσουμε το Ευρωπαϊκό και Εθνικό πρόσταγμα μέσω του Κλιματικού Νόμου που απαιτεί την μείωση της ενεργειακής χρήσης στα δημόσια κτίρια με καθαρότερα καύσιμα και εξηλεκτρισμό (δηλαδή αντλίες θερμότητας κυρίως);

Εμείς σαν συνδυασμός Πράσινη Πόλη – Δημήτρης Πρωτοπαπάς – Κόρινθος 2023 αναφέρουμε ρητά ότι θέλουμε τον Δήμο Κορινθίων να μειώσει το κόστος του για τους Δημότες μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας οδηγώντας τον πια σε ΕυρωπαΪκά καθαρότερα πρότυπα. Η Κόρινθος μπορεί να γίνει υπόδειγμα που θα το δουμε όλοι και στα δημοτικά τέλη, και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, και στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ελάτε μαζί μας!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό κηρύχτηκε ο δήμος Κορινθίων

Previous article

Κορωνοϊός: Τέλος οι ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία -Η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.