Life

Καλή πρωταπριλιά – οι πιο πετυχημένες φάρσες

0

Πρωταπριλιά σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς θα τιμήσουμε την ημέρα κάνοντας μια μικρή, αθώα φάρσα σε κάποιο φίλο ή συγγενή μας. Το Korinthia.net.gr συμμετείχε στο αθώο αυτό έθιμο, με την πρωταπριλιάτικη, φυσικά, είδηση περί έλευσης των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην Κόρινθο, την ίδια μέρα, το ερχόμενο Σάββατο.

Ένα «έθιμο» που επικρατεί εδώ και καιρό μεταξύ των μαθητών (όταν η Πρωταπριλιά πέφτει καθημερινή) είναι η γνωστή αλλαγή αίθουσας, όπου το ένα τμήμα μπαίνει στην τάξη του άλλου, με στόχο να μπερδέψουν τους καθηγητές.

Η συγκεκριμένη ιδέα, σίγουρα φαντάζει ιδιαίτερα ήπια σε σχέση με άλλες, πολύ πιο περίτεχνες και εμπνευσμένες φάρσες που έχουν γίνει κατά καιρούς, από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ακόμα και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών.

Βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη

Ήταν 1 Απριλίου του 1995, όταν το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του πασίγνωστου αρχαίου φιλοσόφου, Σωκράτη, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό. Η σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, ανέφερε πως εντοπίστηκε και ο χιτώνας του, καθώς και… ίχνη του κονίου που είχε πιεί.

Γρήγορα, η ψευδής αυτή είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, με πρώτο και καλύτερο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που έτρεχε να ανακαλέσει την είδηση, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση.

Η συντέλεια του… κόσμου

Κι όμως, το 1940, το επιστημονικό ινστιτούτο Φράνκλιν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δε δίστασε καθόλου να μεταδώσει μια είδηση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και πανικό σε χιλιάδες ανθρώπους: η πρώτη Απριλίου θα ήταν και η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας!

Η κακόγουστη αυτή φάρσα είχε οργανωθεί στις 31 Μαρτίου από τον υπεύθυνο τύπου του Ινστιτούτου Φράνκλιν, προκειμένου να διαφημίσει μια διάλεξη που θα γινόταν την επομένη στο Ινστιτούτο, με θέμα «Ποιο θα είναι το τέλος του κόσμου;».

Μάλιστα, η είδηση αυτή έφτασε μέχρι και τα τοπικά μέσα, με τον ραδιοφωνικό σταθμό «KYW» να μεταδίδει το δελτίο Τύπου ως εξής: «Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Φράνκλιν επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους σας για τη συντέλεια του κόσμου. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί αύριο ακριβώς στις 3 μ.μ. τοπική ώρα. Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ο Βάγκνερ Σλέσινγκερ, διευθυντής του Πλανητάριου της πόλης, μπορεί να το επιβεβαιώσει».

Φυσικά, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και η ταραχή ήταν τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση του ανθρώπου που τη διοργάνωσε.

Συγκομιδή σπαγγέτι

Μια εμβληματική πρωταπριλιάτικη φάρσα έκανε το BBC στους τηλεθεατές του το 1957, όταν έκανε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ σχετικά με την ανοιξιάτικη συγκομιδή ζυμαρικών σπαγγέτι από μια οικογένεια στην Ελβετία.

Στο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ απεικονίζονταν μακαρόνια να κρέμονται κυριολεκτικά από τα δέντρα και ορισμένοι Βρετανοί το πίστεψαν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Διευρύνεται το Επιμελητήριο: θα μπορούν να εγγράφονται μέλη του και οι αγρότες

Previous article

Σήμερα, η παρουσίαση του Α΄ Τόμου της Ετήσιας Έκδοσης “Κορινθιακή Επετηρίδα”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life