Life

Για σεισμό και τσουνάμι στον Κορινθιακό προειδοποιεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

0

Για τους σεισμούς στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο ίδιος είχε τονίσει πως «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες», καθώς είμαστε στο μέσο όρο για μια πιθανή επανάληψη ενός ισχυρού σεισμού.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ενώ οι δονήσεις στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι.

Ο σεισμολόγος σημείωσε στη συνέντευξή του ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοίΚατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Αλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σταθμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα

Αρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε πως: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Όσον αναφορά την προστασία των πολιτών και την προσοχή που πρέπει να επιδέιξουν, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε σε μια παράκτια περιοχή το καλοκαίρι ή και τον χειμώνα.

Αισθανόμαστε ένα δυνατό σεισμό. Δεν περιμένουμε καμία άλλη πληροφορία κι από κανέναν. Απομακρυνόμαστε αμέσως από την ακτή, γιατί το τσουνάμι μπορεί να έρθει σε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

Εστω και λίγο ν’ αργήσουμε, μπορεί να είναι καθοριστικό, μπορεί να μην προλάβουμε. Και πάμε κατευθείαν είτε όσο μπορούμε στα ενδότερα είτε σε ψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου, αν είμαστε σε ξενοδοχείο ή σε πολυκατοικία κοντά στη θάλασσα.

Και δεν επανερχόμαστε να δούμε τι έγινε. Θα μείνουμε μακριά 3-4 ώρες. Να περάσει ο όποιος κίνδυνος».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος μέσως ανάρτησής του στο Facebook: «Οι σεισμοί στον Κορινθιακό κόλπο είναι το θέμα της σημερινής μου συνέντευξης στον κ. Χρ. Βεργανελάκη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Πελοποννήσου «Πελοπόννησος».

Εξηγώ ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ότι από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό του Αιγίου (Ιούνιος 1995) έχουν ήδη παρέλθει 27 χρόνια και ότι δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων που μας απασχολεί αλλά και πολλά άλλα ενεργά ρήγματα.

Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό, αλλά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν όλη την περιοχή, όπως και όλη τη χώρα.

Επιπλέον, εξηγώ ότι συχνά οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι. Συνεπώς, οι δράσεις πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτό το ενδεχόμενο».

Πέρασε σαν… αστραπή η Iliana και μούσκεψε το κέντρο της Κορίνθου (φωτο)

Previous article

EKTAKTO! ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life