Life

Μην φοβάστε τους καρχαρίες του Κορινθιακού…

0

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί επιστήμονες για τα φαινόμενα των καρχαριοειδών που εμφανίζονται συχνά στον Κορινθιακο και τον Σαρωνικό και τρομάζουν τους λουόμενους.

«Ο κίνδυνος επίθεσης καρχαρία στις ελληνικές ακτές είναι πολύ μικρός», τονίζει η υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, με αφορμή την εμφάνιση στα ρηχά καρχαριών σε διάφορες περιοχές της χώρας, το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “αυτά κινδυνεύουν από τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος από αυτά“.

Αρκεί να ειπωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις τα τελευταία 160 περίπου χρόνια – η τελευταία το 1981.

Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη καρχαριών εκ των οποίων περίπου 35 ζουν και στα Ελληνικά πελάγη. Οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους όπως Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός, με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή. Η παρουσία πολλών διαφορετικών ειδών καρχαριών σε μια περιοχή αποτελεί ένδειξη ενός αδιατάραχτου οικοτόπου.

Επίσης, ως κορυφαίοι θηρευτές, οι καρχαρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής, καθώς η αλληλεπίδραση με άλλα είδη κρατά τους πληθυσμούς των άλλων ειδών υπό έλεγχο.

Η τροφή των καρχαριών αποτελείται γενικά από μεγάλα θηράματα, όπως μεγάλα ψάρια, (τόνοι, μαγιάτικα, κ.α.), άλλους καρχαρίες και σελάχια, θαλάσσιες χελώνες, μεγάλα κεφαλόποδα (χταπόδια) και αρθρόποδα (γαρίδες, καβούρια).

Για τους νέους η πρώτη δέσμευση Πιστεύου – Πρόταση να γίνει ο Δήμος Σικυωνίων Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας

Previous article

1-3 Σεπτεμβρίου οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2023

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life