Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από την έντονη κακοκαιρία, τις βροχοπτώσεις, αλλά κυριως τις χαλαζοπτώσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε φορέας πρέπει να κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος (έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις, στελέχωση του ΕΛΓΑ με επιπλέον προσωπικό).
Ωστοσο η συζήτηση θα έπρεπε να στρέφεται στην πρόληψη, δηλαδή με ποιον τρόπο να προλάβουμε, θα αποφύγουμε ή θα περιορίσουμε τις ζημιές από το χαλάζι.
Ο νομός Κορινθίας μαζί με άλλους νομούς (Λάρισας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας) βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές του χάρτη του ΕΛΓΑ, αναφορικά με τη συχνότητα, με την οποία πλήττονται από το χαλάζι. Η μορφολογία των παραπάνω περιοχών και κυρίως η γειτνίασή τους με τα θαλάσσια ρεύματα φαίνεται να αποτελεί τη βασικότερη αιτία εκδήλωσης του χαλαζιού. Μάλιστα σε μελέτη που είχε γίνει οι μήνες που χτυπούσε το χαλάζι ήταν αρχικά ο Ιούνιος, ακολουθούσε ο Μάιος, ο Σεπτέμβρης και εν συνεχεία ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
Τα αντιχαλαζικά κανόνια αποδίδουν και προστατεύουν την παραγωγή και προφανώς το κόστος πριμοδότησης για την Πολιτεία, ή τον δήμο, είναι σαφώς μικρότερο απ΄ ότι ο προϋπολογισμός που δαπανάται σε ετήσια βάση για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες.
Τα αντιχαλαζικά κανόνια είναι κανόνια ηχοβολής που εκτοξεύουν ηχοβολίδες πεπιεσμένου αέρα, εναντίον του χαλαζιού, ύστερα από πυροδότηση ενός πολύ εύφλεκτου αερίου, του ακετυλενίου, στο εσωτερικό του κανονιού, και την ταυτόχρονη πρόκληση πίεσης, που εκτονώνεται στον αέρα, σε μεγάλο ύψος, σε βάρος του επικίνδυνου κλιματικού φαινομένου.
Στην Αγιά, τα περισσότερα χωριά, εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες, είναι κατά πολύ (και έχει αποδειχθεί αυτό επανειλημμένως) προφυλαγμένα από τις χαλαζοπτώσεις, χάρη στα αντιχαλαζικά κανόνια που διαθέτει η περιοχή. Το πρόβλημα σε καμία περίπτωση ασφαλώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει λυθεί, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα από τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες της περιοχής, που δυστυχώς τέτοια κάλυψη δεν διαθέτουν.
Το αντιχαλαζικό σύστημα λειτουργεί με βάση τις προειδοποιήσεις από ειδική υπηρεσία του ΕΛΓΑ που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη και η οποία ενημερώνει για το πότε τα κανόνια πρέπει να χτυπήσουν βάσει των μετεωρολογικών δεδομένων που κάθε στιγμή έχει.
Πέραν, βέβαια, αυτής της κάλυψης, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που, είτε από μόνοι τους, είτε εκμεταλλευόμενοι προγράμματα του ΕΛΓΑ, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια στην κάλυψη, κυρίως μηλεώνων, με αντιχαλαζικά δίχτυα, τα οποία προσφέρουν μεγάλη προστασία.
Comments