ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Δήμος Σικυωνίων και τουρισμός, «ουδέν το κοινόν»

0

 27η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που γιορτάζονται παγκοσμίως για να κατανοήσουμε τη σημασία του τουρισμού και την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική του αξία. 

Ο τουρισμός συμβάλλει επίσης στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενθαρρύνει την προστασία των φυσικών πόρων και των ιστορικών ορόσημων. Είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που περιλαμβάνει ανθρώπους που ταξιδεύουν σε διαφορετικούς προορισμούς για αναψυχή, εξερεύνηση και χαλάρωση. Διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην οικονομία πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έσοδα, θέσεις εργασίας και προωθώντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Με λίγα λόγια, ο Τουρισμός διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας, πόσο μάλλον, όταν η κάθε τοπική κοινωνία τον συνδυάσει με τα δικά της μοναδικά πλεονεκτήματα σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Αλήθεια, τι γίνεται σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα ανάπτυξης στον δήμο Σικυωνίων; Από το 2010, δεκατρία ολόκληρα χρόνια πριν δηλαδή, πόσο “μπροστά” έχει προχωρήσει ο Δήμος; Πόσο έχει δουλέψει για τον τουρισμό και τι έχει υλοποιηθεί, καθώς 13 χρόνια η ίδια δημοτική αρχή διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου;

Κάπως έτσι ξεκινά στο μακρινό 2010, το πρόγραμμα της τωρινής δημοτικής αρχής του απερχόμενου Δημάρχου κ. Σταματόπουλου, αναφορικά με τους στόχους του για την ανάπτυξη του τουρισμού…

Με μια γρήγορη ματιά, όποιος γνωρίζει την ζώσα πραγματικότητα του Δήμου Σικυωνιών θα καταλάβει, είτε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι επίκαιρο για το 2023, δηλαδή “σταθερά μπροστά” του 2010, είτε ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος το ξέχασε σε ένα ντουλάπι το 2011 που ανέλαβε τις τύχες του τόπου, δηλαδή ούτε καν το θυμάται, είτε ότι ως “πρωταθλητής” το 2023… τόσα μπόρεσε τόσα έκανε!

  • Ο Δήμος μας σε συνεργασία με του τοπικούς φορείς και μεμονωμένους ιδιώτες είναι καιρός να υλοποιήσουν προγράμματα τουριστικής αξιοποίησης,
  • θα προσελκύσουν περισσότερους υψηλού εισοδήματος τουρίστες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και θα επιμηκύνουν το χρόνο της τουριστικής περιόδου
  • Οι εμπλεκόμενοι φορείς (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ΜΚΟ, Ιδιωτική Πρωτοβουλία), με καθοδηγητικό και συντονιστικό όργανο το Δήμο
  • Εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς.
  •  Αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Ζήρειας με αντικείμενο την ανάπτυξη ειδικών μορφών εναλλακτικού-ήπιου τουρισμού
  • Δημιουργία χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένες για τις φυσικές τους ομορφιές θέσεις.
  • Διοργάνωση σεμιναρίωνκαι ημερίδων για τον τουρισμό-αγροτουρισμό.
  • Χάραξη μονοπατιών περιπάτου και ορειβασίας προς επιλεγμένες κατευθύνσεις.
  • Προβολή του Δήμου για την προσέλκυση επισκεπτών (π.χ. τουριστικά πολύγλωσσα φυλλάδια, δημιουργία ηλεκτρονικού διαφημιστικού – ενημερωτικού τουριστικού οδηγού, ιστοσελίδας).

Τι μπορεί να πει κανείς για τον απερχόμενο Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σταματόπουλο, τόσα έργα στον τουρισμό, τέτοια αποτελεσματικότητα και εφαρμογή του αναπτυξιακού του προγράμματος από το 2010, είναι “αποστομωτική”. Δε φτάνει αυτό, το 2023 στο νέο πρόγραμμα του μας ενημερώνει για νέο όραμα, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, με νέους στόχους… λες και αυτοί του 2010 επετεύχθησαν με επιτυχία και “πάμε μπροστά” για άλλα!

Με δέος αντιλαμβανόμαστε, ότι από το μακρινό 2010, χρειάστηκε μόλις και μετά βίας 13 χρόνια για να βρει την χρηματοδότηση αλλά και τις κατευθύνσεις… για την «χάραξη μονοπατιών περιπάτου και ορειβασίας προς επιλεγμένες κατευθύνσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  στο τότε πρόγραμμα του, οπότε ως νέος στόχος ίσως υλοποιηθεί το 2028!!!

Επίσης με ενδιαφέρον διαβάζουμε ως νέο στόχο την διαμόρφωση πίστας… δεν έχει σημασία τι πίστας αφού και το 2010 στο πρόγραμμα του αναγραφόταν…  «2) Δημιουργία πίστας μότο-κρος», οπότε το 2028 θα μιλάμε ίσως για μια άλλη νέα διαμόρφωση πίστας και έναν νέο στόχο «μπροστά».

Για την «Προβολή του Δήμου για την προσέλκυση επισκεπτών» όπως ανέφερε τότε, οι άοκνες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για 13 συναπτά έτη (συμμετοχές σε σχετικές εκθέσεις για παράδειγμα) ήταν και παραμένουν “φανταστικές”! 

Η αλήθεια είναι όμως ότι στα προγράμματά του, εν αντιθέσει με το 2010, το 2014, 2019 και το 2023, αναφορά στον τουρισμό δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει. Οπότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που γιορτάζονται παγκοσμίως,  η παγκόσμια μέρα τουρισμού… «ουδέν το κοινόν» με τον κ. Σταματόπουλο.  

πηγή: www.ontimenews.gr 

Αέρας σαρωτικής νίκης και αλλαγής στην περιοδεία Πιστεύου στη Στυμφαλία!

Previous article

Ανδρέας Σιάχος: Εκλογές θέλουν χιούμορ – Οι Ολυμπιακοί μπορούν να με ψηφίσουν οι άλλοι μπορούν να με σταυρώσουν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.