Περιφερεια

Μητσοτάκης: «Τέλος οι άθλιες χωματερές» -Στα εγκαίνια Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου

0

Για μια σπουδαία ημέρα για την Πελοπόννησο, που αλλάζει τη ζωή της, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι άθλιες χωματερές γίνονται πλέον παρελθόν και ότι ένα πρόβλημα γίνεται προωθητικός μοχλός για τους κατοίκους και την Περιφέρεια.

«Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αυτές οι μονάδες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η αρχή ”πληρώνω ό,τι πετάω”, γιατί εκτός από κίνητρα χρειαζόμαστε και αντικίνητρα», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας ειδικότερα για το έργο ΣΔΙΤ που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή (θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα), αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση που θα προκύψει, ανέφερε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του θα τροφοδοτεί με ενέργεια (που παράγεται από την επεξεργασία των απορριμμάτων) τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, ενώ ως περιβαλλοντικό όφελος είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24.000 τόνους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας κεντρικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας / Δημήτρης Παπαμήτσος
Ανέφερε ακόμη τα οφέλη ως προς τις θέσεις εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής ανοίχτηκαν 800 θέσεις και πάνω από 200 για τη λειτουργία των μονάδων.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών της περιφέρειας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε δε ότι με τα εγκαίνια αυτής της μονάδας ανακουφίζονται οι φορολογούμενοι από βάρη εκατομμυρίων ευρώ που συνεπάγονταν τα υπέρογκα πρόστιμα της ΕΕ και θα προσφέρει φθηνή ενέργεια για δευτερογενές καύσιμο.

«Κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε πει ότι τα απορρίμματα μπορεί να είναι πλούτος, επιστρέφοντας την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

«Είναι μια ακόμα όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι 65 εκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθούν 600 εκατομμύρια για την διαχείριση των αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο έργο δικαιώνει και την επιλογή μας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030.

Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να δημιουργήσει 200 και πλέον μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής απασχολούνται περίπου 800 άνθρωποι. Μέρος του κόστους καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που έγιναν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να αποσοβηθεί ο σοβαρός κίνδυνος απένταξης του έργου από κοινοτικά ταμεία, εξαιτίας κακών προγενέστερων χειρισμών.

Για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μολονότι αυτό δεν προβλεπόταν αρχικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Συνολικά θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περιστέρης: Παραδόθηκε εντός δύο ετών
Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Περιστέρης, στην τοποθέτησή του στα εγκαίνια ανέφερε ότι το έργο, που εντάσσεται στο τριπλό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοπρατήθηκε το 2013, αλλά για διάφορους λόγους ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2021 και εντός δύο ετών παραδόθηκε, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τη πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη ΜΕΑ.

Αγραφιώτης: Μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες της Ευρώπης
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε ότι η εν λόγω μονάδα είναι μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς διαβούλευσης προτάθηκε από τους φορείς τι είναι το καλύτερο και η ΤΕΝΕΡΓ το εφάρμοσε.

ΧΙΤΛΕΡ: Εκατό χρόνια από το Πραξικόπημα της Μπυραρίας

Previous article

Απίθανο βίντεο: Δείτε την μοναδική στον κόσμο μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.