Life

(ΒΙΝΤΕΟ) Συγκίνηση στην απονομή των πτυχίων στις δυο φοιτήτριες που χάθηκαν στα Τέμπη

0

Χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήταν ημέρα ορκωμοσίας των φοιτητών, παραδοσιακά δηλ. μία ημέρα γιορτής, ημέρα χαράς. Από τη χθεσινή ορκωμοσία, ωστόσο, έλειπαν δύο φοιτήτριες, που έχασαν τη ζωή τους, μαζί με άλλους 55 ανθρώπους, τον περασμένο Φεβρουάριο στο δυστύχημα των Τεμπών.

Η μητέρα της 23χρονης Εριέττας Μόλχο, μιας από τις δύο αδικοχαμένες κοπέλες, πήρε τον λόγο κατά την τελετή, στάθηκε με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια σε μία τόσο δύσκολη στιγμή κι είπε δυο λόγια, όσο μπορούσε, βέβαια, να μιλήσει πριν χαθεί στην αγκαλιά του συζύγου της:

«…Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για όλα τα παιδιά, για τις προσπάθειές τους και τη μελέτη τους και μαζί γιορτάζουν και τα δικά μας παιδιά, ωσεί παρόντα, μέσα από εμάς. Εγώ είμαι πολύ περήφανη μαμά για την Εριέττα μου». Οι πτυχιούχοι συμφοιτητές της Εριέττας δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους – ποιος, άλλωστε, θα μπορούσε, ακόμη και βλέποντας το βίντεο στο διαδίκτυο.

Η τραγική μοίρα της Εριέττας μάς πάει όμως πιο πίσω, στην καταγωγή της από την οικογένεια Μόλχο, μέλους της πάλαι ποτέ ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Όποιος έχει διαβάσει το ιδιαίτερα συγκινητικό βιβλίο “Η κοινοτοπία του καλού” του Αντώνη Μόλχο, μπορεί να συνδέσει τις τελείες.

Η γιαγιά της άτυχης Εριέττας αναγκάστηκε να στοιβαχτεί σε τρένο, πριν από 80 ακριβώς χρόνια, εκείνο τον τραγικό Μάρτιο του 1943, για να “μεταφερθεί” από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς.

Τελικά, υπήρξε πολύ τυχερή και κατάφερε να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους λίγους επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας – μόνον εκείνη, πάντως, θα ήξερε πόσο δύσκολο είναι να ζήσεις μετά από μία τέτοια εμπειρία ή με την ενοχή που νιώθεις επειδή εσύ ανήκεις στους τυχερούς που επέζησαν, ενώ τόσοι άλλοι δικοί σου άνθρωποι δεν τα κατάφεραν (υπάρχει σχετική βιβλιογραφία για αυτά τα θέματα, δεν είναι της παρούσης).

Και αλήθεια, πόσο περίεργα και τραγικά παιχνίδια παίζει η ζωή, όταν 80 χρόνια μετά η ανιψιά της, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, θα χάσει τη ζωή της στο μοιραίο τρένο των Τεμπών…

Αυτές τις ημέρες, συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη, με εντάσεις και οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Υπάρχει δε ήδη στο τραπέζι και ένα σημαντικό πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (για την περίφημη “αμαρτωλή σύμβαση 717”).

Πολιτικά κόμματα και Δικαιοσύνη έχουν ιερό χρέος να φέρουν στο φως κάθε στοιχείο που συνδέεται αιτιωδώς με το δυστύχημα και να καταλογίσουν πάσης φύσεως ευθύνες εκεί που θα ανευρεθούν. Κανείς δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα. Καμία συγκάλυψη δεν είναι νοητή. Είναι χρέος προς την αλήθεια και τα τραγικά θύματα και τις οικογένειές τους.

Προς κάθε Εριέττα που είδε να κόβεται το νήμα της ζωής της απότομα, που έχασε μια τόσο σημαντική στιγμή στη ζωή της σαν αυτήν της ορκωμοσίας, και όσες άλλες θα ακολουθούσαν. Προς κάθε θύμα που δεν είδε να ευοδώνονται όνειρα και σχέδια ζωής.

(Από ανάρτηση του καθηγητή Αντώνη Καραμπάτζου στο facebook)

Ξεκινά σήμερα η διανομή προϊόντων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ από τον Δήμο Κορινθίων

Previous article

Εθελοντικές αιμοδοσίες διοργανώνει ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life