ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το …πέμπτο “μπλε τιμολόγιο” τα αλλάζει όλα – η χαμηλότερη σταθερή χρέωση

0

Η εταιρία ενέργειας «Φυσικό Αέριο» φαίνεται πώς έχει ταράξει τα… νερά μετά την ανακοίνωση ενός «πέμπτου» τύπου μπλε χρωματιστού τιμολογίου ρεύματος, με σταθερή χρέωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 9 ευρώ πάγιο, αλλά για συμβόλαιο 8 μήνες (αντί για 12) .

Η παραπάνω πρόταση είναι μέχρι στιγμής η πιο ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τις τιμές χρέωσης στο ρεύμα και μάλιστα έχει το «οκ» από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θεωρεί θεμιτή και σωστή την παραπάνω πρόταση, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό. Παρότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) αναφέρει ότι είναι εκτός πλαισίων -καθώς το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εντάσσει σε αυτή την κατηγορία μόνο τα 12μηνης διάρκειας συμβόλαια- ο ίδιος ο υπουργός προ ημερών τόνισε: «Αν επιμένει η ΡΑΑΕΥ, θα αλλάξει το πλαίσιο με υπουργική απόφαση. Στόχος: Δυνατότητα των πακέτων ανάμεσα στα χρώματα με προϋπόθεση την απόλυτη διαφάνεια».

Αφού λοιπόν το πλαίσιο θα αλλάξει -μέσα στον Φεβρουάριο- πρέπει οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας να κάνουν μια «αντιπρόταση – αντιπροσφορά» στα μπλε τιμολόγια τους που να είναι κοντά σε αυτό που προσφέρει το «Φυσικό Αέριο».

Τονίζεται ότι ναι μεν τα μπλε τιμολόγια έχουν ρήτρα αποχώρησης, αλλά αυτή πάει αναλογικά με το πότε θα επιλέξεις να φύγεις. Οπότε αν ένας πάροχος είναι πολύ πιο ακριβός από την τιμή των 12,3 λεπτών ανά κιλοβατώρα, οι καταναλωτές ίσως προτιμήσουν να φύγουν και να πληρώσουν την ρήτρα, παρά να παραμείνουν σε ένα πιο ακριβό τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν.

μπλε τιμολογιο ρευματοσ, μπλε τιμολογιο, τιμη τιμολογιο φυσικο αεριο

Οι σημερινές τιμές στα τιμολόγια ρεύματος

  • Πράσινο τιμολόγιο: Η χαμηλότερη τιμή χρέωσης για κάτω από 500 κιλοβατώρες/μήνα διαμορφώνεται στα 1,13635. Τον Δεκέμβριο η τιμή ήταν στα 0,145 ευρώ/κιλοβατώρα με επιδότηση.
  • Μπλε τιμολόγιο: Η πιο φτηνή τιμή για κατανάλωση κάτω από 500 κιλοβατώρες είναι 0,149 ευρώ/κιλοβατώρα. Το μπλε τιμολόγιο είναι το μοναδικό που έχει ρήτρα αποχώρησης, προβλέπεται δηλαδή πέναλτι σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ή προγράμματος.
  • Κίτρινο τιμολόγιο: Πρόκειται για τη χαμηλότερη χρέωση για κάτω από τις 500 κιλοβατώρες στα 0,12653 ευρώ/κιλοβατώρα. Τον Δεκέμβριο, η τιμή διαμορφωνόταν στα 0,17 ευρώ/κιλοβατώρα.

Ξεκίνησε να χτίζεται το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου – Θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα

Previous article

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ: Να εξεταστούν όλα τα δημοτικά κτίρια του δήμου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.