ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22 μήνες περιθώριο – τέλος του 2025 θα παραδοθούν τα 6 χλμ που θα ενώσουν Κόρινθο και Λουτράκι

0

Υπογράφτηκε πριν απο λίγο στο δημαρχείο της Κορίνθου, η σύμβαση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου. Πρόκειται για ενα από τα πιο εμβληματικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στο νομό και φιλοδοξεί να ενώσει σε μία γραμμή μήκους 5,7 χιλιομέτρων την Κόρινθο (από τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ) μέχρι το Λουτράκι (κατά μήκος της οδούς Ποσειδώνος και με τέρμα στην οδό Αιγαίου).

Ενδιαφέρον έχουν τρία σημεία που προέκυψαν από τις τοποθετησεις και τις ερωτήσεις. Καταρχάς, αν και η σύμβαση έχει χρόνο εκτέλεσης του έργου 25 μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος Μαρτίου 2026, η δέσμευση είναι ότι το έργο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2025, καθώς είναι ασφυκτικά τα πλαίσια που επιβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δευτερον, το ζήτημα της “περικύκλωσης” του στρατοπέδου του Μηχανικου, με την επέκταση της ανάπλασης στην βορεινή πλευρά του, αμέσως μετά την βυθιζόμενη γέφυρα θα επανέλθει. Όπως είναι γνωστό, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό , μετά την βυθισμένη γέφυρα και στην πλευρά του Λουτρακίου, η ανάπλαση προβλεπόταν να συνεχιστεί, πίσω από το στρατόπεδο και πάνω από τον Κορινθιακό, αυτό δεν θα συμβεί. Αντίθετα, η γραμμή ανάπλασης θα διατηρηθεί αριστερά και δεξιά του σημερινού δρόμου. Αυτό συνέβη, επειδή το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στα στενά χρηματοδοτικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ασφυκτικά και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα. Οπότε, όπως είπε ο υφυπουργός, το ζήτημα αφέθηκε για να επανέλθει αργότερα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην πλευρά της Κορίνθου. Εκεί, ο σχεδιασμός ήταν η ανάπλαση να αφορά την ακτογραμμή της Ποσειδωνίας, αντί να περιοριστεί στην σιδηροδρομική γραμμή. Όμως και εκεί η ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων δεν το επέτρεψε κι έτσι μεταφέρθηκε και αυτό για επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τρίτον, ο Νίκος Ταγαράς έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Αφού είπε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν πολλές καλές ειδήσεις για το νομό ζήτησε απο όλους να σταματήσουν τις έριδες αι τις αντιπαραθέσεις και να συνεχίζουν να εργάζονται μέσα από τον Δημόπρακτο για να διασφαλίσουν έργα που θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών.

Ο Νίκος Σταυρέλης έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο έφερε εις πέρας η προηγούμενη δημοτική αρχή (“εμείς έχουμε συμβάλει στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίζοντας θετικά, ο κ. Νανόπουλος έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να χρηματοδοτηθεί“, ανέφερε) αποδίδοντας τα τους Καίσαρος τω Καίσαρει και …”τα του Νανόπουλου τω Νανόπουλω”, παρά την πρώιμη γκρίνια του τέως δημάρχου: “Είναι η μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία του δήμου Κορινθίων, στην οποία ο Νίκος Ταγαράς έβαλε την σφραγίδα του” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρέλης.

Ο Γιώργος Γκιώνης ευχήθηκε να είναι το έργο αυτό απαρχή χρηματοδοτήσεων ενώ ευχαρίστησε τον κ. Ταγαρά. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που οραματιστήκαμε από την προηγούμενη θητεία μας, τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί τόσο σε εύρος παρέμβασης όσο και σε επίπεδο προϋπολογισμού μεταξύ των δύο Δήμων, Κορινθίων και Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Η σύνδεση των δύο πόλεων με όρους βιώσιμης κινητικότητας με την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου – Κορίνθου αποτυπώνει το σχέδιο και το όραμα της δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ελκυστικού και λειτουργικού χώρου που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας ως τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες…”.

Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ», Βασίλης Ταγαράς έκανε μία περιγραφή του ιστορικού του έργου και κατέληξε: «Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για τους 2 Δήμους, αλλά και για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ. του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Ένα πολύ σημαντικό έργο ξεκινά, ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των 2 Δήμων σε μία περιοχή παρέμβασης με ιδιαίτερη σημασία και για τους 2 Δήμους.

.

Βιαστική ανακοίνωση Νανόπουλου για το παραλιακό μέτωπο

Previous article

Η Κόρινθος φώναξε δυνατά και ζήτησε δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.