Life

video: Μία σπουδαία jazz βραδιά υπόσχεται το Καλογεροπούλειο που μετρά ήδη πάνω από 500 εκδηλώσεις

0

100 χρόνια συμπληρώνονται στις 8 Απριλίου, την άλλη Δευτέρα, από την γέννηση του Νίκου Καλογερόπουλου, που μέσα από την οικονομική του κληρονομιά, άφησε στην Κόρινθο και μια πολιτιστική κληρονομιά: το Ίδρυμα Καλογερόπουλου, που αποτελεί μια πολιτιστική ανάσα, ανάμεσα στην μονοτονία των θεατρικών παραστάσεων και την σταθερή επανάληψη των παραδοσιακών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μαρία Χρισταρά, “είμαστε ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα σε αυτή την τρέλα”, καλώντας μας να δούμε και να ακούσουμε “κάτι άλλο”.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Καλογερόπουλου μίλησε το πρωί μαζί με τα μέλη του ΔΣ Ασημίνα Οικονόμου και Κώστα Παπασταμόπουλο για όλα όσα έχει κάνει το Ίδρυμα στα οκτώ χρόνια της παρουσίας του (πάνω από 500 εκδηλώσεις), αλλά και για όσα πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Εκτός όλων των άλλων στο ΚΙ λειτουργεί και ωδείο, όπου ένα παιδί με πολύ χαμηλό κόστος, μπορεί να μάθει ένα μουσικό όργανο: πνευστά, έγχορδα (βιολί, βιολοντσέλο), πιάνο, κιθάρα, αλλά και να συμμετάσχει στις ομαδικές ορχήστρες και τα μουσικά σύνολα.

Το Καλογεροπούλειο έχει έξι μουσικά σύνολα: τέσσερα όργανα πνευστά, βιολοντσέλα, βιολιά, κιθάρες, την μοντέρνα μπάντα και την ορχήστρα. Η επιτυχία των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε μαθητές του Ιδρύματος συμμετέχουν στην Junior Καμεράτα του Μεγάρου. Φυτώριο καλλιτεχνών με υποσχόμενο, αλλά και ήδη φανερό, μέλλον!

Συνολικά πάνω από 200 παιδιά περνούν κάθε μέρα την πόρτα του Καλογεροπούλειου για να ασκηθούν σε διάφορα όργανα.

Η πιο σημαντική από τις δράσεις του Καλογεροπούλειου ήρθε πέρυσι με το πρόγραμμα «Ακούμε τους Νέους». Είναι ένα πρόγραμμα – ιδέα του Ιδρύματος, το οποίο κατάφερε να συνεγείρει ταυτόχρονα το “Διάζωμα”, το Μέγαρο Μουσικής και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ!

Αυτοί οι τρεις σημαίνοντες φορείς, γύρω από την Μουσική και την Τέχνη, αγκάλιασαν την πρόταση του Καλογεροπούλειου να δημιουργήσει μία γέφυρα που να ενώνει τα όνειρα των νέων καλλιτεχνών.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα το Καλογεροπούλειο βοηθά να ακουστούν νέοι καλλιτέχνες μέσα από πολλαπλές συναυλίες και ηχογραφήσεις, να έρθουν σε επαφή με ήδη αναγνωρισμένους μουσικούς, διοργανωτές φεστιβάλ και ενδεχόμενους χορηγούς, να πραγματοποιούν συναυλίες σε χώρους μη συμβατικούς (μη συναυλιακούς), που επανασυστήνουν την κλασική μουσική στο κοινό και τελικά να τονωθεί και να εντατικοποιηθεί η πολιτιστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, αλλά γενικότερα στην Πελοπόννησο.

Φέτος το πρόγραμμα “τρέχει” και πάλι και αναμένεται να αναδείξει ακόμα τρία νέα ταλέντα στον χώρο της κλασικής μουσικής.

Το ερχόμενο Σάββατο έρχεται στην Κόρινθο η Νεανική Ορχήστρα Τζαζ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (JJO NRW). Θα δώσει στην πόλη μας ένα κοντσέρτο τζαζ με την συμμετοχή τριάντα μουσικών, από την Γερμανία.

Η Νεανική Ορχήστρα Τζαζ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (JJO NRW) είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης και υπάρχει από το 1975. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος που ίδρυσε και προώθησε μια κρατική ορχήστρα τζαζ νέων με την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού της, Johannes Rau. Ιδρύθηκε για να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη σε νέους καλλιτέχνες στο χώρο της τζαζ.

Για πολλά από τα μέλη του χρησιμεύει ως εφαλτήριο για να γίνει μουσικός της τζαζ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 600 νέοι έχουν λάβει μέρος στην ορχήστρα. Πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς δραστηριοποιούνται πλέον επαγγελματικά στη μουσική.

Το ρεπερτόριο του JJO NRW καθορίζεται τόσο από την παράδοση της τζαζ όσο και από τις σύγχρονες τάσεις. 13 δισκογραφικές παραγωγές μαρτυρούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και μια συνεχή παρουσία στην τοπική και εθνική σκηνή της τζαζ.

Χάος με το πρόγραμμα της Super League, εξαιτίας του Conference – Δείτε αναλυτικά όλα τα παιχνίδια και τις ημερομηνίες

Previous article

Τι εντυπωσίασε τον περιφερειάρχη στο Ειδικό Σχολείο Κορίνθου;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life