Στις 25 Ιουνίου του 1950, 135.000 βορειοκορεάτες εισέβαλαν στον 38ο παράλληλο, που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κορεατικής χερσονήσου. Η εισβολή αυτή εξελίχθηκε στον πρώτο ουσιαστικό πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης – ΗΠΑ και εγκαινίασε επίσημα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Λίγοι, πάντως, γνωρίζουν πως ο 38ος Παράλληλος περνάει και από την Ελλάδα και συγκεκριμένα (μεταξύ άλλων περιοχών) περνά και από το Λουτράκι. Ο 38ος παράλληλος χωρίζει όχι μόνο την Βόρειο από τη Νότιο Κορέα, αλλά και την παραλία στο …Φλάμπουρο από το υπόλοιπο Λουτράκι.
Δείτε στην φωτό από που περνά ο 38ος παράλληλος στην Κορινθία!

Λίγο πιο ανατολικά, πάνω από τα Γεράνεια, κοντά στην Μονή Οσίου Παταπίου, ο 38ος Παράλληλος διασταυρώνεται με τον 22ο Μεσημβρινό.











Comments