Μια 88χρονη προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα το μεσημέρι της Τετάρτης στον κυκλικό κόμβο της κεντρικής πλατείας του Νέου Ψυχικού, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας 65χρονος και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άνθρωποι.
Η ηλικιωμένη οδηγός μπήκε ανάποδα σε δρόμο, προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ, μετά συγκρούστηκε με βανάκι που ανετράπη και παρέσυρε δυο μηχανές.
Η κυρίαρχη απορία που εκφράστηκε ήταν γιατί οδηγούσε σε αυτήν την ηλικία.
Η απάντηση είναι επειδή μπορεί. Όχι για το λόγο που μπορούν όσοι καταναλώνουν αλκοόλ -που είναι και η Νο1 απειλή στους ελληνικούς δρόμους- ή όσοι ασχολούνται με το κινητό τους ενώ οδηγούν -Νο2 απειλή.
92χρονος που έσερνε τα πόδια του ανανέωσε το δίπλωμα του
Συνεργάτης αφηγήθηκε την ιστορία του θανάτου ενός φίλου του, όταν ήταν 18 ετών, από μια 80χρονη που δεν τον είδε. Έχω -ηλικιωμένη- θεία που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της όρασης της από το ένα μάτι και της ακοής της, δεν μπορεί να σταθεί ευθυτενής (η πλάτη της έχει κυρτώσει και προφανώς νιώθει ενοχλήσεις), δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ο αυχένας και η ωμοπλάτη, δεν περπατάει με άνεση (δεν τη βοηθούν τα ισχία της) και παρ’ όλα αυτά οδηγεί, γιατί αυτό τη βοηθάει να νιώθει αυτάρκης και ανεξάρτητη. Μπορεί να επισκέπτεται τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που θέλει να πάει να προσευχηθεί -και είναι η διέξοδος της.
Συχνά, πυκνά ‘βρίσκει’ σε κολονάκια, τοίχους και αυτοκίνητα.
Θέλω να πω ότι δεν της είναι εύκολο, ωστόσο συνεχίζει να το κάνει, μολονότι όλοι στο περιβάλλον της την εκλιπαρούν να σταματήσει να θέτει τον εαυτό της και άλλους σε κίνδυνο.
Γιατί;
Επειδή νιώθει πως θα χάσει την αυτονομία της αν παραδώσει τα κλειδιά (αφού δεν θα μπορεί να πηγαίνει μόνη όπου θέλει) και γιατί οι αρχές της ανανεώνουν το δίπλωμα οδήγησης.
Τι σημαίνει αυτό;
Ας δώσουμε το λόγο στην 70χρονη κυρία Αλεξάνδρα, η οποία πήγε προσφάτως σε ΚΕΠ να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης.
«Δίπλα μου ήταν ένας κύριος 92 ετών, ο οποίος δεν άκουγε τις υπαλλήλους -φορούσε ακουστικό- και δεν μπορούσε να σηκώσει τα πόδια του για να βηματίσει -τα έσερνε. Παρ’ όλα αυτά, πήρε την ανανέωση του διπλώματος.
Ρώτησα τους ανθρώπους στο ΚΕΠ πώς είναι δυνατόν να του τη δίνουν. Δεν έβλεπαν ότι δεν μπορούσε καν να περπατήσει; Ότι δεν είχε καν αντανακλαστικά;
Μου απάντησαν πως από την στιγμή που παρείχε τα απαραίτητα έγγραφα από τους γιατρούς, βάσει νόμου έπρεπε να γίνει η ανανέωση. Δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι».
Στον Οδηγό του Πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής αναφέρονται αναλυτικά όσα χρειάζονται για να ανανεώσει κάποιος το δίπλωμα οδήγησης μετά τα 65 και έως τα 80. Σε ό,τι αφορά την ικανότητα οδήγησης, την πιστοποιούν γιατροί και για την ακρίβεια ένας παθολόγος («ή των συναφών ειδικοτήτων του γενικού γιατρού, του αιματολόγου, του γαστρεντερολόγου, του ενδοκρινολόγου, του ρευματολόγου, του καρδιολόγου, του πνευμονολόγου και του νεφρολόγου») και ένας οφθαλμίατρος.
Αναφέρεται ότι «η ισχύς των πιστοποιητικών είναι έξι (6) μήνες). Η ιατρική εξέταση των υποψήφιων οδηγών και οδηγών δύναται να διενεργείται από: α) ιδιώτες ιατρούς που λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα ιατρείο ως φυσικά πρόσωπα, ή β) ιατρούς που συμμετέχουν ή είναι μέλη ιατρικής εταιρείας στην Ελλάδα οποιασδήποτε νομικής μορφής».
Η ανανέωση που παίρνουμε στα 65 έτη ισχύει έως τα 80.
Μετά χρειάζεται νέα που πέραν των παθολόγου και οφθαλμίατρου, θέλει βεβαίωση ικανότητας οδήγησης και από νευρολόγο ή νευροψυχίατρο ή ψυχίατρο, αλλά και από ωτορινολαρυγγολόγο.
Όταν μαζεύεις όλα τα απαραίτητα (2 φωτογραφίες, αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, πρωτότυπη άδεια οδήγησης και αντίγραφο αυτής, ένα e-παράβολο 30 ευρώ για εκτύπωση νέου διπλώματος, ένα άλλο 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων και ένα 50 ευρώ για την ανανέωση του διπλώματος) τα καταθέτεις σε ΚΕΠ ή τα προσκομίζεις στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία υπάγεσαι.
Δηλαδή, δεν υπάρχει καν οπτική επαφή.
«Όταν σχολίασα ότι μπορεί να έχει χρηματίσει τους γιατρούς για να πάρει τα δικαιολογητικά, μου είπαν πως όντως μπορεί να έχει συμβεί αυτό, αλλά δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζουν» συνεχίζει η κυρία Αλεξάνδρα, «και πως εν πάση περιπτώσει, αφού ήταν συνεπής με τα δικαιολογητικά δεν είχαν επιλογές.
Αναρωτήθηκα τι χρειάζεται να γίνει, ώστε να παραδεχθείς πως οι δυνάμεις σου σε αφήνουν όπως μεγαλώνεις. Ο εγκέφαλος δουλεύει πιο αργά, δεν έχεις τα ίδια αντανακλαστικά με όταν είσαι νέος, έχεις ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος και όλα αυτά σε κάνουν επιρρεπή για ατυχήματα.
Λίγα έχουμε δει να συμβαίνουν; Φεύγουν άδικα νέα παιδιά.
«Πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι. Να υπάρχει ένας έλεγχος. Πώς δίνεις κύριε την άδεια οδήγησης σε έναν άνθρωπο; Πώς τον βρίσκεις ικανό;».
Μια πρόταση που είχε να κάνει η κυρία Αλεξάνδρα ήταν να γίνει ό,τι γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού, που η ανανέωση περιλαμβάνει και πρακτική εξέταση «όχι βέβαια, ότι δεν θα μπορεί κάποιος να χρηματίσει την επιτροπή. Ας ελπίσουμε να μπει κάποιο όριο.
Όλοι είμαστε πρόσκαιροι εδώ. Πόσο πια, πρέπει να χορτάσει το μάτι; Ο παραλογισμός έχει φτάσει στο έπακρο».
Comments