Business

«Φωτιά» και στο φυσικό αέριο: Aλμα έως 30% στις τιμές στην Ευρώπη

0

Η ένταση στη Μέση Ανατολή αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα και στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταγράφουν απότομη άνοδο και τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια τροφοδοσία καυσίμων.

Στις συναλλαγές της Δευτέρας, τα βασικά ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου κινήθηκαν έντονα ανοδικά, φτάνοντας σε αύξηση που άγγιξε το 30%. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ανόδους που έχουν καταγραφεί από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ετών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παράλληλα με τη σημαντική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Η αύξηση συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί περιόρισαν την παραγωγή τους, ενώ η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ έχει ουσιαστικά διακοπεί, επηρεάζοντας τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και τα συμβόλαια φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, δείχνοντας ότι η αναστάτωση στις αγορές ενέργειας έχει πλέον διεθνή διάσταση.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει συμπληρώσει ήδη δέκα ημέρες χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές και αυξάνει τον φόβο για νέα κύματα πληθωρισμού που συνδέονται με το κόστος ενέργειας.

Για την Ευρώπη, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Οι αποθήκες φυσικού αερίου έχουν βγει από τον χειμώνα με χαμηλότερα αποθέματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί σημαντική αναπλήρωση.

Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει πιθανότατα τις ευρωπαϊκές χώρες σε αυξημένες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί να ανταγωνίζεται αγοραστές από την Ασία για τις ίδιες ποσότητες LNG, ειδικά εάν υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να παραμείνει τεταμένη για αρκετό διάστημα. Όπως σημείωσε η αναλύτρια της Rabobank Φλόρενς Σμιτ, η αγορά αρχίζει πλέον να προσαρμόζεται στο ενδεχόμενο παρατεταμένων προβλημάτων στην προσφορά ενέργειας σε διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, οι επιπτώσεις στην τροφοδοσία θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα, τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα, που αποτελούν τον βασικό δείκτη τιμών για την ευρωπαϊκή αγορά, κατέγραφαν το πρωί άνοδο περίπου 20%, φτάνοντας στα 64 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές του Άμστερνταμ.

Ξυλόκαστρο: Ο Τσιώτος εξήγησε στη λογοδοσια τι θέλει να κάνει με την αναπλαση στην Παναγή Τσαλδάρη

Previous article

Voucher 750 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Business