Σοκ και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία έρευνας για την κλιματική επιβάρυνση της Αττικής, σύμφωνα με την οποία μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια έχει χαθεί περίπου το 37% του δασικού της πλούτου.
Η έρευνα καταγράφει τεράστιες απώλειες και στα Γεράνεια Όρη, έναν πνεύμονα πρασίνου που επηρεάζει άμεσα και την Κορινθία, καθώς αποτελεί τη φυσική «ασπίδα» του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η αναφορά στα Γεράνεια Όρη, που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική κοινωνία. Η περιοχή εξακολουθεί να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, με τη φυσική αναγέννηση να κινείται με αργούς ρυθμούς και την ανάγκη προστασίας να είναι πλέον επιτακτική, ενόψει ενός ακόμα δύσκολου και θερμού καλοκαιριού.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η περιβαλλοντική τρωτότητα της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής – συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Κορινθίας – είναι υψηλή και απαιτεί άμεσες ενέργειες πρόληψης και διαχείρισης.
Η έρευνα, πάντως, επικεντρώνεται σε κρίσιμες δασικές περιοχές όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Μαραθώνας, τα Δερβενοχώρια, η Βαρυμπόμπη,
-
Αύξηση θερμοκρασιών και θερμική καταπόνηση,
-
Υψηλότερος κίνδυνος πλημμυρών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές,
-
Μείωση της βιοποικιλότητας και της δυνατότητας φυσικής απορρύπανσης,
-
Δυσκολία φυσικής αναγέννησης των οικοσυστημάτων, ειδικά όπου επαναλαμβάνονται οι φωτιές.










Comments