ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα πάρουν τα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι -Βήμα βήμα η διαδικασία

0

Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβουν 800 ευρώ και για να τα πάρουν θα πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία.
Την απόφαση για την καταβολή των 800 ευρώ από το κράτος ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι ανέφεραν πως τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές Απριλίου.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ

H ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη θα ενεργοποιηθεί άμεσα και, μέσω αυτής, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού, θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει, λόγω ανωτέρας βίας.
Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.
Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.
Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια και το προσωπικό ασφαλείας.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί

1. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο, βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού. Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

2. Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία και να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης, πχ στην εστίαση τα delivery).

3. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

4. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί, θα πρέπει να αναφέρει:
– τα προσωπικά του στοιχεία,
– τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.

Ιταλία: Εικόνα-σοκ της La Repubblica – Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει πτώματα για αποτέφρωση!

Previous article

Έτσι γεννιέται, αναπτύσσεται και μεταφέρεται ο ιός της γρίπης – ένα ενδιαφέρον βίντεο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.