Life

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτει τη ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ασθενούς

0

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington  έδωσε στη δημοσιότητα 3D βίντεο που δείχνει την βλάβη που προκάλεσε ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ενός άντρα ο οποίος ήταν ασυμπτωματικός λίγες μέρες νωρίτερα.

Τώρα ο ασθενής νοσεί από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και οι πνεύμονες τους δεν λειτουργούν σωστά, δήλωσε ο δρ. Κιθ Μόρτμαν, επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington.

Οι εικόνες δείχνουν εκτεταμένη βλάβη στους πνεύμονες ενός γενικά υγιούς ασθενούς, ηλικίας 59 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως εξήγησε ο Μόρτμαν. Από τότε που άρχισε να πάσχει σοβαρά ο ασθενής χρειάζεται έναν αναπνευστήρα για να τον βοηθάει στην αναπνοή, αλλά ακόμα και στην υψηλότερη ρύθμιση, δεν αρκεί. Χρειάζεται επίσης ένα ακόμα μηχάνημα το οποίο κυκλοφορεί και στη συνέχεια οξυγονώνει το αίμα του, εξήγησε ο Μόρτμαν.

«Αυτός δεν ένας 70-80ετών ανοσοκατεσταλμένος, διαβητικός ασθενής. Εκτός από υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν έχει άλλα σημαντικά ιατρικά προβλήματα», δήλωσε ο Μόρτμαν αναφερόμενος στο ιστορικό υγείας του ασθενούς και τόνισε ότι «αν επαναλαμβάναμε τις 360VR εικόνες τώρα, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα, υπάρχει πιθανότητα η μόλυνση και η φλεγμονώδης διαδικασία να είναι χειρότερες». Ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.

Τι δείχνει το βίντεο
Οι περιοχές που έχουν μαρκαριστεί με κίτρινο χρώμα στο βίντεο αντιπροσωπεύουν τα μολυσμένα και φλεγμονώδη μέρη του πνεύμονα, ανέφερε ο Mortman. Όταν οι πνεύμονες αντιμετωπίζουν μία ιϊκή λοίμωξη, το όργανο θα αρχίσει να σφραγίζει τον ιό εκτός. Από τη σάρωση, είναι σαφές ότι η βλάβη δεν εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή, αλλά αντίθετα καλύπτει τεράστια τμήματα και των δύο πνευμόνων, δείχνοντας πόσο γρήγορα και επιθετικά μπορεί η λοίμωξη να επηρεάσει ακόμα και νεότερους ασθενείς. Ένας ασθενής με υγιείς πνεύμονες δεν θα είχε κίτρινο χρώμα στη σάρωση, είπε.

«Για αυτούς τους ασθενείς που παρουσιάζουν ουσιαστικά προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, η βλάβη στους πνεύμονες είναι γρήγορη και εκτενής (όπως αποδεικνύεται στο βίντεο VR)», ανέφερε ο Μόρτμαν. «Δυστυχώς, όταν υποστούν βλάβη σε αυτόν τον βαθμό, οι πνεύμονες μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να θεραπευτούν. Για περίπου 2-4% (ανάλογα με τον αριθμό που πιστεύετε) των ασθενών με Covid-19, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη και θα υποκύψουν στη νόσο».

Όπως εξηγεί το CNN, ο κορωνοϊός αφορά κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. «Εισέρχεται στις βλεννώδεις μεμβράνες και έπειτα βρίσκεται στον πνεύμονα. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να το ελέγξει αυτό είναι με φλεγμονή», δήλωσε ο Mortman.

Το κίτρινο χρώμα στο βίντεο σηματοδοτεί τόσο τη μόλυνση όσο και τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή εμποδίζει τους πνεύμονες να είναι σε θέση να οξυγονώσουν το αίμα και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στον ασθενή λαχάνιασμα ή την εισπνοή μεγάλης ποσότητας αέρα για να για να εξισορροπήσει τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εικόνες υποδεικνύουν ότι οι λέξεις που περιγράφουν τα κοινά συμπτώματα – βήχα και δύσπνοια – δεν μπορούν πραγματικά να συλλάβουν τις επιπτώσεις του ιού στο σώμα.

Σε μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με τον Μόρτμαν η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη – γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ο κόσμος  να λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές για κοινωνική απομόνωση και αυτοαπομόνωση.

«Θέλω να το δουν οι άνθρωποι αυτό και να καταλάβουν τι μπορεί να κάνει», τόνισε ο Μόρτμαν. «Οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη», σημείωσε.

Όπως εξηγεί το CNN, το νοσοκομείο George Washington χρησιμοποιεί συνήθως την τεχνολογία CT απεικόνισης που φαίνεται στο βίντεο για περιπτώσεις καρκίνου και για να σχεδιάσει χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη  τεχνολογία εφαρμόζεται στη μάχη ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

«Πολλοί από εμάς, περπατάμε στο σκοτάδι με αυτό. Έτσι θέλουμε να το καταλάβουμε (τον νέο κορωνοϊό) όσο μπορούμε καλύτερα. Αυτός ήταν ο πρώτος μας ασθενής, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι ο πρώτος από αυτούς που πιθανότατα θα γίνουν πολλοί τις ερχόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Μόρτμαν.

Ξαφνικά άδειασε ο Έβρος από μετανάστες -Οι Τούρκοι εκκένωσαν τον καταυλισμό

Previous article

Η Παναγία η Προυσιώτισσα και η «ισπανική γρίπη» του 1918

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life