ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Παναγία η Προυσιώτισσα και η «ισπανική γρίπη» του 1918

0

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, που συνδέεται με την σημερινή μέρα (Δ΄Χαιρετισμοί), αλλά και το γενικότερο κλίμα της πανδημίας, έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook ο δικηγόρος και ιεροκήρυκας Πέτρος Θωμαΐδης.
Η ανάρτηση περιγράφει μια ανάλογη άσχημη περίοδο που έζησε η ανθρωπότητα (ανάμεσά της και η Ελλάδα, φυσικά), το 1918 με την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης, το 1918. Συνδέεται, όμως, με έναν ιδιαίτερο τρόπο και με την Κορινθία…

Γράφει ο κ. Θωμαΐδης

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν το 2018 από το ξέσπασμα της πανδημίας της Ισπανικής Γρίπης, η οποία το 1918 προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην πατρίδα μας. Η γρίπη είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους στο Αγρίνιο, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στα Καλύβια.
Έτσι, σαν ύστατη ελπίδα, ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας, Αμβρόσιο, να έρθει για προσκύνημα η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε συνοδεία του Ιερού Κλήρου και χιλιάδων πιστών, από την ομώνυμη Ιερά Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας «…όπου αναπέμπεται ευχαριστήρια Δέηση και ακολουθεί Μεγάλη Παράκληση για την απαλλαγή του δοκιμαζόμενου λαού από την μάστιγα της τρομερής αρρώστιας. Και μετά όταν μπήκε η Εικόνα της Θεομήτορος στο Ναό, επί ένα εικοσιτετράωρο συνεχώς, οι Ιερείς δεν σταμάτησαν να ψέλνουν ομαδικές Παρακλήσεις των πιστών, ενώ άλλοι μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων».

Πριν λίγα χρόνια στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου, ο (Κορίνθιος και συγκεκριμένα από το Βέλο Κορινθίας) ζωγράφος και αγιογράφος Βλάσης Τσοτσώνης, δημιούργησε μια μεγάλη τοιχογραφία δίπλα στο Ιερό του Ναού, όπου αναπαριστώνται τα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Συγκεκριμένα απεικονίζεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, κτισμένο ανάμεσα στα ψηλά βουνά που περικλείουν τον Προυσό Ευρυτανίας. Η μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας ανάμεσα στα δυσκολοδιάβατα βουνά της Ευρυτανίας και του Παναιτωλικού, καθώς και η έλευσή της στο Αγρίνιο, γίνεται συνοδεία του Πατροκοσμά και του Αγίου Ιωάννη του εν Βραχωρίω, οι άγιες μορφές των οποίων στέκουν δίπλα της, άγρυπνοι φρουροί της Μεγαλόχαρης.

Σε δεύτερο επίπεδο απεικονίζονται, ο Ιερός Κλήρος και οι πιστοί χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι κάνουν Παρακλήσεις και Δεήσεις προς την Δέσποινα των Ουρανών, για να τους βοηθήσει και να απαλλάξει τον δοκιμαζόμενο λαό από την μάστιγα της τρομερής αρρώστιας…
Και τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο, η τοιχογραφία αναπαριστά έναν ασθενή ο οποίος, ανασηκώνεται από την κλίνη του και δείχνει εμφανώς να έχει αναρρώσει από την Γρίπη, προς μεγάλη χαρά των οικείων του
.

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτει τη ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός στους πνεύμονες ασθενούς

Previous article

Οργή Καντέρ για Ερντογάν: «Κάνε κάτι παρανοϊκέ δικτάτορα, άνθρωποι πεθαίνουν»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.