Καθημερινή μάχη δίνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κορίνθου για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προστρέχουν στην υγειονομική δομή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η προσπάθειά τους έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια καθώς είναι μία μάχη που δίνουν όχι μόνο γα να σώσουν ανθρώπους, αλλά και με προσωπικό κίνδυνο καθώς, όπως είναι γνωστό, τα μέσα αυτοπροστασίας είναι ελάχιστα -όταν υπάρχουν.
Όλα αυτά, όπως επίσης και η προσπάθεια της Αστυνομίας να βάλει μία τάξη, αποτυπώνονται με εντυπωσιακό τρόπο στο φωτογραφικό ρεπορτάζ του διδύμου VAS-VAL
Το Korinthia.net.gr είχε δώσει το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο (αλλά και σε όλο τον νομό πριν από τρεις ήμερες) σε αυτό το άρθρο.
Συγκεκριμένα αναφέραμε:
Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, πως στο Νοσοκομείο Κορίνθου η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ -βάσει του οποίου γίνεται όλη η διαδικασία- τηρείται απαρέγκλιτα. Παρά το γεγονός πως η υγειονομική κρίση του COVID-19 μάς έπιασε στον ύπνο, η διαχείριση των κρουσμάτων μέχρι στιγμής κρίνεται θετική. Σε αυτό, ασφαλώς, έχει βοηθήσει το γεγονός πως υπάρχει σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που επέτρεψε στην επιτροπή λοιμώξεων (της οποίας προΐσταται ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Μπάρλας) και τους γιατρούς και νοσηλευτές, να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από εδώ και πέρα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αλλά και την λογική τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Θετικό είναι, ωστόσο, το γεγονός πως έρχονται το επόμενο διάστημα νέοι νοσηλευτές για να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται.
Να πούμε εδώ και δυο λόγια, περιληπτικά, για το πως λειτουργεί αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο. Καταρχήν έχουν κλείσει όλα τα χειρουργεία, αλλά λειτουργούν οι κλινικές για τα περιστατικά. Για τον covid-19 έχει απομονωθεί η ουρολογική κλινική στον τέταρτο όροφο, με πέντε θαλάμους.
Κάθε περιστατικό που έρχεται με ύποπτα συμπτώματα περιμένει έξω στο προαύλιο, ή στο αυτοκίνητό του. Αξιολογείται καταρχήν από μία ομάδα που καταγράφει τα συμπτώματα. Αυτό γίνεται από απόσταση με τον ασθενή έξω, την ερευνητική ομάδα μέσα σε ένα “γραφείο” και την επικοινωνία να γίνεται μέσω μικροφώνων. Ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, ο οποίος αξιολογώντας τα ευρήματα των ιατρών κρίνει αν ο συγκεκριμένος ασθενής θα πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις και αν θα γίνει το ειδικό τεστ, στα ειδικά BOX, ή αν θα γυρίσει σπίτι του και θα αντιμετωπίσει από εκεί την ασθένεια. Δεν μπαίνουν δηλαδή όλοι οι ασθενείς – ύποπτα κρούσματα στα ΒΟΧ.
Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Κυρίως για λόγους οικονομίας υλικών, αλλά και για πρακτικούς λόγους δεδομένου πως κάθε φορά που χρησιμοποιείται το BOX απαιτείται χρονικό διάστημα ικανό να γίνει απολύμανση του χώρου και αντικατάσταση της στολής του εξεταστή ιατρού. Και στο Νοσοκομείο έρχονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά.
Αυτός είναι επίσης και ο λόγος για τον οποίο δεν ενδείκνυται η μεταφορά με ασθενοφόρο, αλλά ορίζεται ο ασθενής να επιστρέψει σπίτι του με ίδιο μέσον.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διαχείριση κάθε περιστατικού από το Νοσοκομείο Κορίνθου δεν γίνεται αυτόνομα, αλλά πάνω στην βάση συγκεκριμένων οδηγιών του ΕΟΔΥ και σε μόνιμη και συνεχή επικοινωνία μαζί του.
Comments