ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Έτσι έγιναν τα 150 κρούσματα στο Κρανίδι – Η μοιραία καθαρίστρια, οι αστοχίες, η αδιαφορία και ο κίνδυνος νέων εντάσεων

0

Τροφή στις φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας -που ούτως ή άλλως καλλιεργούνται γύρω από τέτοιες δομές- αλλά και ανάδειξη των κενών στα συστήματα παρακολούθησης της υγείας, δίνει η περίπτωση των 150 κρουσμάτων που σημειώθηκαν στην Ανοιχτή Δομή Μεταναστών στο Κρανίδι. Όπως δείχνει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αλλά και οι πληροφορίες που έρχονται στο φως, αφετηρία των κρουσμάτων αποτέλεσε μία εργαζόμενη στο ξενοδοχείο – Δομή, η οποία είχε ασθενήσει, παρ όλα αυτά δεν λήφθηκε κανένα μέτρο προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει αιτούντες άσυλο από τα νησιά για να μειώσει τον εκεί υπερπληθυσμό.

Το ζήτημα αφορά ασφαλώς και την Δομή Φιλοξενίας Κορίνθου για την οποία και πάλι φουντώνουν διάφορες φωνές, άλλες των οποίων ζητούν μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων των ανθρώπων που ζουν εκεί, άλλες ζητούν αλλαγές στην καθημερινότητά τους και άλλες -οι πιο λογικές, όπως αυτή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, Χρυσοβαλάντη Μέλλου, και του δημοτικού Συμβούλου, Νίκου Σταυρέλη- ζητούν ενδυνάμωση των μέτρων προφύλαξης όσων μένουν εκεί, με δημιουργία κέντρου περίθαλψης, ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σταθερό και τακτικό κύκλο απολυμάνσεων κ.λπ.

Τι συνέβη στο Κρανίδι

Οταν ξέσπασε και στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού, ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχόλησαν ήταν το τι θα συμβεί σε χώρους όπου επικρατεί μεγάλος συγχρωτισμός ανθρώπων όπως οι δομές για πρόσφυγες και μετανάστες.
Απεδείχθη τελικά ότι ο ιός καθυστέρησε να περάσει τους τοίχους αυτών των χώρων, που δεν σφραγίστηκαν όπως τα θέατρα και τα μπαρ. Ή όπως είπαν οι πιο κυνικοί, ο ρατσισμός των απέξω που διόλου δεν επιθυμούν πάρε-δώσε με τους αλλοδαπούς, «έσωσε» για ένα διάστημα όσους μένουν εκεί. Τα κρούσματα εκδηλώθηκαν αργότερα σε δομές που είναι οργανωμένες με οικίσκους (Μαλακάσα, Ριτσώνα) αλλά δεν διαπιστώθηκε μεγάλη διασπορά. Με την δομή στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι, τα πράγματα εξελίχθηκαν δυστυχώς διαφορετικά.

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ επικρίνουν την κυβέρνηση για τα κρούσματα κορωνοϊού ...

Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Δευτέρα του Πάσχα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι πρόκειται για 28χρονη από την Σομαλία, έγκυο στον 6ο μήνα, που είχε διακομισθεί για άλλο λόγο την Κυριακή του Πάσχα στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Λίγο παρακάτω, όμως, η ίδια ανακοίνωση αποκάλυπτε ότι το ξενοδοχείο είχε τεθεί «σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους». Εκεί μαθαίνουμε ότι ο αποκλεισμός επιβλήθηκε διότι είχε διαπιστωθεί άλλο θετικό κρούσμα, από εργαζόμενη στο ξενοδοχείο η οποία δεν είχε έλθει να δουλέψει τις τελευταίες 12 μέρες.

Το θέμα επιβεβαιώνει και ρεπορτάζ του τοπικού site Αναγνώστης που αναφέρει: “Η γυναίκα που διαγνώστηκε πρώτη και που εργαζόταν στο ξενοδοχείο ως καθαρίστρια μέχρι τις 8 Απριλίου, είναι η μόνη που παρουσίασε συμπτώματα του κορωνοϊού, ενώ επίσης βρέθηκε θετικός και ο άνδρας της. Η ίδια εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα που φιλοξενούνται οι μετανάστες, εργαζόταν παράλληλα ως καθαρίστρια και σε σπίτια πλουσίων της περιοχής, ενώ από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου αναφέρεται πως η συγκεκριμένη εργαζόμενη ήταν ιδιαίτερα προσεκτική κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της παίρνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα και κρατώντας πάντα αποστάσεις από οποιονδήποτε.

Το ίδιο ρεπορτάζ, ωστόσο, αναφέρει και μία άλλη διάσταση: την μεταφορά στην δομή 50 μεταναστών, εν μέσω της πανδημίας, στις αρχές Απριλίου, χωρίς να τους έχει γίνει ο παραμικρός ιατρικός έλεγχος. Προς τούτο ο Αναγνώστης καταθέτει και σχετική επιστολή του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου.

Ιχνηλάτιση των επαφών

Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν στο διάστημα αυτών των 12 ημερών είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού των κινήσεων και ιχνηλάτησης των επαφών που μπορεί να είχε η συγκεκριμένη εργαζόμενη με τους ενοίκους του ξενοδοχείου. Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, καθώς ουδέν τέτοιο ανακοινώθηκε.
Στην δική του ανακοίνωση, την ίδια μέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που καλύπτει λειτουργικά την δομή, ξεκινά την παράθεση γεγονότων από το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Αναφέρεται στην εγκυμονούσα από την Αφρική και όχι στην εργαζόμενη του ξενοδοχείου και προχωρά σε κατανομή αρμοδιοτήτων: «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις Ελληνικές Αρχές, το ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί 470 αιτούντες άσυλο, βρίσκεται σε καραντίνα υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρόν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας, παρέχοντας βοήθεια με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), μέσω του προγράμματος FILOXENIA».

Αναφέρει όμως και κάτι ακόμη η ανακοίνωση του ΔΟΜ: «Στο προσωπικό του ΔΟΜ έχει διανεμηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως μάσκες, γάντια, στολές, ενώ οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν ήδη απολυμανθεί». Με άλλα λόγια, τέτοιος εξοπλισμός δεν διανεμήθηκε στους ίδιους τους φιλοξενούμενους ή τουλάχιστον στους ενήλικες προκειμένου να πετύχουν κάποια στοιχειώδη προστασία από την διασπορά μέσα σε έναν χώρο έντονου συγχρωτισμού.
Την επόμενη μέρα (Τρίτη του Πάσχα), το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δια του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε μέσω της Πρεσβείας της Κίνας, 20.000 προστατευτικές μάσκες που θα διανεμηθούν «στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, λόγω της έκτακτης κατάστασης». 

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στην δομή για να συλλέξει δείγματα μαζί με κλιμάκιο των κυβερνητικών αρμοδίων, οργανώθηκε την Δευτέρα του Πάσχα. Όλοι εύχονταν να μην βρεθούν πολλά κρούσματα, όπως έγινε σε άλλες δομές μεταναστών αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε οικτρά λίγες ώρες αργότερα. Προφανώς τα 150 κρούσματα δεν προέκυψαν σε μία μέρα αλλά στο διάστημα εκείνο των 12 ημερών από τότε που εμφανίσθηκε για τελευταία φορά η εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Θα μπορούσαν άραγε να είναι λιγότερα εάν είχαν γίνει ταχύτερα έλεγχοι και είχαν επιβληθεί μέτρα περιορισμού και απομόνωσης;

Πλέον υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι το πώς θα οργανωθούν μέσα στους περιορισμένους χώρους του ξενοδοχείου, συνθήκες απομόνωσης ανάμεσα στους θετικούς και τους αρνητικούς στον ιό. Το άλλο είναι πώς θα προβλεφθεί ένα ξενοφοβικό ξέσπασμα από τον πληθυσμό του δήμου που αισθάνεται ότι τιμωρείται με αποκλεισμό και πολλοί θα σπεύσουν να επιδείξουν ως ενόχους τους αιτούντες άσυλο, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι ο κορονοϊός έφθασε στο ξενοδοχείο από έξω.

Η ανησυχία του δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος είχε προσπαθήσει εδώ και πολλές μέρες να ενημερώσει τους συνδημότες του που έδειχναν να ανησυχούν. Οι αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ήταν αρκετές όπως και πολλά τα σχόλια από κάτω με προφανή την ρατσιστική διάθεση. Την Κυριακή του Πάσχα, πριν δηλαδή γίνει γνωστό του θετικό κρούσμα στην έγκυο, ο κ. Γεωργόπουλος ενημερώνει τους συνδημότες του για τον αιφνίδιο θάνατο 39χρονης από τον Κονγκό – που απεδείχθη ότι δεν είχε σχέση με την πανδημία. Με αφορμή αυτήν αναφορά, όμως, ενημερώνει ότι «μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που αναδείξαμε στις 3 και 7 Απριλίου 2020 με δύο έγγραφά μας προς όλες τις αρμόδιες Αρχές».

«Καμία, σχεδόν, ανταπόκριση δεν υπήρξε ούτε 10 μέρες αργότερα όταν προέκυψε το θέμα της ύπαρξης δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Δήμο μας, εκ των οποίων το ένα είχε εργασιακή σχέση με το εν λόγω ξενοδοχείο. Εξακολουθούν να μην ενημερώνουν τη Δημοτική Αρχή οι υπεύθυνοι, αλλά και να μην προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος», συνεχίζει ο Δήμαρχος. «Από πλευράς μας θα ζητήσουμε και πάλι, εντός της ημέρας, άμεσες ενέργειες από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, καθόσον, πέρα των μεταναστών, πέραν του συνόλου των δημοτών μας, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Με αυτούς, τουλάχιστον, κατά προτεραιότητα θα έπρεπε, εδώ και τρεις μέρες, να είχε ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ», καταλήγει ο κ. Γεωργόπουλος.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν το βράδυ της Ανάστασης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας είχε ανεβάσει άλλο κείμενο στο οποίο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε στην δομή φιλοξενίας, ούτε εκτός αυτής» εκτός από τα δύο που προαναφέρθηκαν. Εκεί όμως αναφέρει ότι «ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχουν αναλάβει τη διαχείριση της υπόθεσης αυτής, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό της Κυβέρνηση, έχουν θέσει σε κατ οίκον περιορισμό κάποιους συμπολίτες μας που είχαν έρθει σε επαφή με το ζευγάρι, στα πλαίσια της ιχνηλάτησης που πραγματοποιούν, χωρίς να μας ενημερώνουν γι αυτό» και «στο ξενοδοχείο υπάρχει Αστυνομική δύναμη (ΟΠΚΕ) που ενεργεί σύμφωνα με εντολές της ηγεσίας της και της Πολιτικής Προστασίας».

Οι δύο επιστολές και η ανακοίνωση Τατούλη

«Η κατάσταση στον Γαλαξία χρειάζεται πολλή προσοχή» έγραφε σε δική του ανάρτηση από τις 5 Απριλίου και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Τάσος Τόσκας που ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Δήμαρχο και την επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Υγείας και στους αρμόδιους φορείς. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο επιστολές που έστειλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας στις 3 και στις 7 Απριλίου. Για το περιεχόμενο των επιστολών, ανέλαβε να ενημερώσει πάραυτα ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που εξέδωσε χθες ανακοίνωση κατηγορώντας τόσο τον διάδοχό του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα όσο και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πρώτη επιστολή ο Δήμαρχος ζητά να ενημερωθούν οι ένοικοι του ξενοδοχείου και να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και στην δεύτερη, με κύριο αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας καταδείκνυε την έλλειψη υγειονομικής υποδομής στην περιοχή και ζητούσε να εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα Υγείας στο ξενοδοχείο Γαλαξίας.

με πληροφορίες από την εφημερίδα “Έθνος”

Κορινθία: Μαυρολίμνη, λίγο πριν την Αττική.

Previous article

22 Απριλίου 2012 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της “Πράβδα”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.