ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατική Πρωτομαγιά: Σε επαγρύπνηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας

0

Μήνυμα για την επερχόμενη γιορτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μια μέρα μνήμης για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, στέλνει το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Στο μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στο σημερινό σκηνικό των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτό δομείται στην “μεταεποχή” του κορονοϊού, αλλά και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν επέλθει σε όλη αυτή την δεκαετία της κρίσης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της  Πρωτομαγιάς που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, αποτελεί ημέρα τιμής στους νεκρούς μας. Αποτελεί ημέρα μνήμης και συνειδητοποίησης, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο μονόδρομος του αγώνα που χαράχτηκε από τους νεκρούς συναδέλφους μας στο Σικάγο, την Θεσσαλονίκη, την Καισαριανή, από όλους τους συναδέλφους που δεν γύρισαν σπίτι από την δουλειά. Η μόνη αλήθεια που υπάρχει είναι ότι αν όλοι μαζί διεκδικήσουμε τα αυτονόητα τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο διάβα μας. 

Συνάδελφοι, η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία πρέπει και οφείλει να αποτελέσει την απαρχή της συνειδητοποίησης από όλους τους εργαζόμενους της δύναμης της ενότητας. Είναι το μόνο μας όπλο μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται. Οι δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, αλλά και όλη η υφήλιος, από την υγειονομική κρίση, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για να πληρώσουν πάλι μόνο οι εργαζόμενοι.

Δέκα χρόνια τώρα έχουμε υποστεί μαζική φτωχοποίηση και τα τρωκτικά συνεχίζουν να θησαυρίζουν στις πλάτες μας. Οι περίφημες αυτορρυθμιζόμενες αγορές και οι ελίτ τρέχουν τώρα να ζητήσουν βοήθεια από τον κρατικό κορβανά και να βάλουν χέρι στα αποθεματικά που έχουν μαζευτεί από το αίμα και τον ιδρώτα μας, έτσι ώστε να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Ζητάνε απλά και ανερυθρίαστα, σύμφωνα με την λαϊκή ρήση, «βοήθαμε φτωχέ να μην σου μοιάσω» και παράλληλα ονειρεύονται περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, δανεισμό εργαζομένων -λες και είναι ιδιοκτήτες σκλάβων και θα μας δανείζουν από την μια γαλέρα στην άλλη. Χωρίς αιδώ από την μια κάνουν δωρεές -που όλως τυχαίως εκπίπτουν από την φορολογία- στο σύστημα υγείας και από την άλλη απαιτούν να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, που είναι η ελάχιστη συνεισφορά τους σε αυτό.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση προωθούν ρύθμιση ώστε να δουλεύουμε μισές ώρες, έτσι ώστε ουσιαστικά και από ό,τι έχει δείξει η πράξη, να έχουν την ευχέρεια να μας αναγκάσουν να κάνουμε περισσότερες απλήρωτες υπερωρίες. Θέλουν να γενικευθεί η τηλεργασία με κάμερες παρακολούθησης για να εργαζόμαστε επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Θέλουν ουσιαστικά να μας φορέσουν αλυσίδες και αυτοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα, να απολαμβάνουν στην υγειά του κορόιδου. 

Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Καλούμε όλο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Τα σύννεφα έχουν μαζευτεί και η καταιγίδα είναι στην πόρτα μας. Το έργο το έχουμε δει από το 2010 και όλοι έχουμε νιώσει στο πετσί μας τις συνέπειες. Είναι υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, αυτήν την φορά, να αλλάξουμε το φινάλε, υπέρ της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1976: Το Espresso Corinto εγκαινιάζει την γραμμή Κόρινθος – Πρίντεζι (video)

Previous article

Δήμος Ξυλοκάστρου: έξι σημεία δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.