ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε 7 στάδια επιστρέφουν οι επιχειρήσεις στην κανονικότητα – 1η Ιουνίου και μόνο σε εξωτερικό χώρο καφέ και εστιατόρια

0

Από την επόμενη Δευτέρα η αγορά τίθεται σε επανεκκίνηση, σε επτά στάδια.

Το 1ο στάδιο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός κ. Παπαθανάσης θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, πώλησης ιατρικού εξοπλισμού βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ. Επανεκκινούν παράλληλα οπτικά καταστήματα, ακουστικών βαρηκοΐοας. Παραμένουν εντούτοις σε ισχύ τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων αυτών συνεπάγεται συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Για παράδειγμα σε κάθε επιχείρηση, επιτρέπεται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες) ανά 20 τ.μ.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων και φοριούνται από πελάτες και προσωπικό υποχρεωτικά μάσκες.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρείται απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, ενώ ραντεβού θα ισχύει και για τα ΚΤΕΟ. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και επανεκκινούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορείου με κανόνες ασφαλείας όπως αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας κλπ. Επίσης θα επανεκκινήσουν και οι σχολές οδηγών εκείνη την ημέρα.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική και πάλι την χρήση μάσκας και τήρησης αποστάσεων ασφαλείας. Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.
Επίσης ξεκινά η λειτουργία καταστημάτων εστίασης με τραπεζάκια έξω μόνο. Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα και θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων.
Μέσα στον Ιούνιο ξεκινά η λειτουργία θερινών κινηματογράφων με μέγιστη πληρότητα το 60%. Επίσης ξεκινούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Σε μεταγενέστερη φάση ξεκινά η λειτουργία των πάρκων αναψυχής.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Τέλος, στο 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Όλο το σχέδιο γέφυρα» για την αποκλιμάκωση των μέτρων (pdf)

Previous article

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανοίγουν από 4 Μαΐου τα μέτρα που πρέπει να τηρούν και οι κυρώσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.